Bio je prekriven ČIREVIMA KOJI SU KRVARILI: Jeziva sećanja čuvenog subotičkog doktora na GOLGOTU HOLOKAUSTA!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

26.04.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nemilosrdno su ga tukli, birali su posebne metode mučenja, koje je i inače slabašno telo doktora Singera teško podnosilo. Bio je prekriven čirevima koji su krvarili, a na tabanima su mu zjapile otvorene rane. Kada je bio praktično na samrti zbog velikog gubitka krvi, premestili su ga u gradsku bolnicu, gde je brigu o njemu preuzeo hirurg potpuno predan režimu. Dan za vešanje bio je već određen, ali po zakonu, nad osuđenikom koji je bio jedva živ nije se smela izvršiti smrtna kazna". Ovako je golgotu svog kolege, bečkog studenta, opisao dr Artur Munk, čuveni subotički lekar, i sam Jevrejin, u svojoj knjizi "Hvala doveka".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

-  Zato je vojni sud zatražio mišljenje doktora odanog režimu, koji je u vezi sa zdravstvenim stanjem doktora Adolfa Singera izjavio da nema nikakvih prepreka za izvršenje presude. Skoro bez svesti, dospeo je na gubilište, pod vešala su ga bukvalno odvukli, pošto nije mogao da stoji. Njegova krivica bila je dvostruka – bio je Jevrejin, i pritom član Komunističke partije - objašnjava.

Njega je pre svega profesija, ali i činjenica da nije bio komunista spasla od deportacije u logor smrti, ali ga nije poštedela nošenja žute zvezde i svakodnevnog šikaniranja i zastrašivanja.

Unuka je krenula njegovim stopama

Njegova unuka dr Stela Munk, koja već dugo živi u Sloveniji, imala je samo dva meseca kada joj je deda, novembra 1955. godine, napustio ovaj svet. Odlučila je da otrgne od zaborava njegove uspomene, pa je knjigu, koja je u originalu napisana na mađarskom, prevela na slovenački, potom i na srpski jezik (trebalo bi ove godine da izađe iz štampe). Deo njegovih beleški odnosi se na Drugi svetski rat, koji je samo čudom uspeo da preživi.

Stigma i progon

- Proglasili su za izdajnike sve koji žive s Jevrejima ili se sa njima druže. Živeli smo u kvartu u kojem je bilo mnogo doseljenika, onih koji su se za vreme mađarske okupacije nastanili u Subotici. Komšije su nas zaobilazile u širokom luku, nekada dobri prijatelji više nas nisu pozdravljali na ulici - piše o teškim danima dr Artur Munk, koji je, uprkos celom tom užasu, požrtvovano obavljao svoj posao, toliko da je u Subotici dobio ulicu, dok gradski park krasi njegova bista.

U svojoj knjizi posebno se osvrnuo na takozvani Jevrejski zakon, surovo svedočanstvo o Holokaustu na ovim prostorima, koji se tumačio kako kome odgovara, uglavnom na ogromnu štetu onih zbog kojih je donesen.

Bez milosti

Dr Munk je u svojoj knjizi opisao slučaj kolege Jevrejina, hirurga odlikovanog Gvozdenim krstom za hrabrost u Prvom svetskom ratu, koji je zbog ogromnih zasluga i teške invalidnosti bio pošteđen odredaba tog zakona, čak i nošenja trake sa žutom zvezdom.

- Veoma vešto se služio patrljkom desne ruke koju je izgubio na italijanskom frontu. Delić granate pogodio ga je i u glavu unakazivši ga i izbivši mu jedno oko. Ostao je sam, transporti smrti odveli su sve njegove najbliže u Bačalmaš, sabirni logor, odakle su ih prevozili do logora smrti širom Evrope. Na osnovu mađarskog tumačenja Jevrejskog zakona, doktor je bio izuzet, ali ne zadugo... Kada su mađarski okupatori konfiskovali jevrejsku bolnicu čiji je bio upravnik, otišao je da protestuje kod gradonačelnika koji je s prezirom odbio njegovu žalbu i – dobro ga upamtio. Neposredno pre toga, sukobio se s nemačkim podoficirom koji ga je legitimisao zahtevajući da se okrene licem prema zidu i podigne ruke uvis. Doktor-invalid podigao je samo levu ruku, a kad mu je vojnik zapretio da će ga ubiti zato što ne prati njegovo naređenje, zavrnuo je prazan rukav i besno ga ispsovao. Više mu nije bilo spasa, nije pomoglo ni zakonsko izuzeće, za koje Nemci nisu davali ni pet para. Doktor je zajedno s Jevrejima iz konfiskovane bolnice sproveden je u Bačalmaš i odatle mu se gubi svaki trag.

Spasavao brodolomnike s Titanika, video poslednjeg ruskog cara

Inače, ovaj neobični doktor, koji se u slobodno vreme bavio pisanjem, svedočio je nekim od najznačajnijih događaja u istoriji 20. veka: bio je brodski lekar na "Karpatiji" koja je spasavala brodolomnike “Titanika”, video je cara Nikolaja II Romanova u vili u Jekaterinburgu gde je bio zatočen neposredno pred pogubljenje. Učestvovao je na kongresu svetskog udruženja književnika (PEN) u Dubrovniku 1933. godine, kada je nemačka delegacija posle antifašističkog govora tadašnjeg predsednika, čuvenog H. G. Velsa, demonstrativno napustila skup.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading