Ministarstvo za rad i SZO zajedno u borbi protiv Kovida-19

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

26.04.2020

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je danas sa šefom Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijanom Ivanušom o mogućnostima saradnje i obezbeđivanja pomoći SZO u borbi protiv epidemije zarazne bolesti COVID - 19.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Đorđević

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Ðorđević i Ivanuša razgovarali su o implementaciji najadekvatnijih mera i aktivnosti u cilju sprečavanja i kontrole infekcije u ustanovama socijalne zaštite koje obezbeđuju boravak i negu različitih osetljivih populacionih grupa, uključujući i starije osobe.

Šef Kancelarije SZO se upoznao sa svim merama i aktivnostima koje Ministarstvo preduzima od pojave prvih registrovanih slučajeva Kovid-19 (COVID-10) u Srbiji, koje imaju za cilj sprečavanje prodora i širenja koronavirusa u ustanovama socijalne zaštite.

Na predlog ministra Đorđevića, SZO je prihvatio da se uključi u detaljnu analizu odgovora Ministarstva na epidemiju virusa Kovid-19, u čemu će učestvovati i ostala stručna javnost u zemlji.

SZO ima standardizovanu i strukturisanu metodologiju za sprovođenje ovakve analize (sveobuhvatna analiza odgovora na javnozdravstvene vanredne situacije - After Action Review), koja je u Srbiji već bila korišćena posle sezone sa povećanim brojem slučajeva groznice Zapadnog Nila, 2018. godine.

Takođe, SZO će odmah obezbediti dogovorenu količinu štampanog zdravstveno-edukativnog i komunikacionog materijala, u vidu postera, lifleta i flajera, koji će biti distribuisan ustanovama socijalne zaštite, čiji će spisak sa procenjenim potrebama dostaviti Ministarstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Marijan Ivanuš

Kancelarija SZO u Srbiji će, u saradnji sa Regionalnom kancelarijom SZO za Evropu, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, organizovati i sprovesti obuku za bezbedno ponašanje i primenu mera sprečavanja i kontrole infekcije virusom COVID - 19 u ustanovama socijalne zaštite.

Reč je o ustanovama koje obezbeđuju boravak i negu različitih osetljivih kategorija (uključujući i starije osobe) i to za dve ciljne grupe- zaposleni i korisnici, odnosno štićenici.

SZO će Ministarstvu dostaviti sve relevantne dokumente i komunikacione zdravsteveno-edukativne materijale, koji se odnose na bezbedno ponašanje i primenu mera sprečavanja i kontrole infekcije korona virusom na radnim mestima, a koji imaju za cilj da olakšaju tranziciju od vanrednog stanja do vraćanja u normalno funkcionisanje, ali uz punu primenu svih preventivnih mera, kako bi se sprečila mogućnost ponovne eskalacije epidemije.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Foto: Ilustracija

Ministar Đorđević istakao je da bi saradnja doprinela još efikasnijoj borbi protiv virusa Kovid-19.

- Republika Srbija je pokazala odgovorno ponašanje u borbi protiv korona virusa, resor kojim rukovodim je još pre proglašenja vanrednog stanja uveo preventivne mere kako bismo zaštitili korisnike ustanova socijalne zaštite, ali i zaposlene. Verujem da ćemo uz pomoć SZO uspeti da unapredimo mere i na još bolji način nastavimo borbu protiv virusa Kovid-19 ali i da unapredimo zdravstveni sistem u ustanovama socijalne zaštite - rekao je Đorđević, a navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading