Srđa Janković objasnio odakle potiče koronavirus

Autor: Tanjug

Vesti

28.04.2020

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski epidemiolozi se slažu sa preovlađujućim stavom stručnjaka u svetu da je virus korona evoluirao prirodnim procesom, a ne u laboratoriji, ali upozoravaju da to nije jedini virus koji treba da brine čovečanstvo i da zaustavljanje epidemije ne znači da ne moramo biti spremni za borbu protiv takvih neprijatelja.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Srđa Janković

Dr Srđa Janković objasnio je na koje naznake se pozivaju stručnjaci u proceni da je virus prirodan.

- To znamo pre svega na osnovu njegovog genoma, zatim u pojedinim studijama koji su njegovi najverovatniji preci, a koji ezigstiraju kod drugih vrsta, pre svega kod slepih miševa. Zatim ima prelaznog domaćina, za koje ne znamo tačno koje bi sve životinje mogle biti, ali najverovatnije pangolini - kaže on.

Ističe i da je dosta dobro proučen put koji je Kovid-19 evoluirao od svojih predaka do sposobnosti da inficira ljudske ćelije, dodajući da su već poznati molekularni mehanizmi i proteini koji su receptori, a koji su u nekom trenutku "podarili" ovom virusu tu sposobnost.

- Taj proces ima sve naznake prirodnog procesa - kaže Janković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading