Doktorka Darija Kisić Tepavčević otkrila zbog čega klima ne sme da radi u gradskom prevozu kada počne sa radom

Autor:

Vesti

29.04.2020

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji o koronavirusu koja se održava u Vladi Srbije, lekari su i danas izneli najnovije informacije o pandemiiji.

RepublikaFoto: Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Govoreći o putevima prenosa virusa, doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da je moguće preneti ga svežim kontaktom, preko kontaminiranih predmeta, dok preko hrane i vode nisu potvrđeni.

- Ovo nam otvara put koji su mogući načini prevencije, koje su nam jedino oružje u borbi protiv koronavirusa - kaže dr Kisić. Ističe da svaki boravak u zatvorenom prostoru sa mnogo može sa sobom nositi visoki rizik.

Stoga je, objašnjava, nošenje maske obavezno u zatvorenim prostorijama.

- Pretpostavljam da smo već korigovali svoja ponašanja i svako treba da bude svestan i samoproceni rizik odlaska na određena mesta. Kada je reč o klimatizaciji, ona može da favorizuje kapljični put infekcije - kaže dr Kisić Tepavčević, objašnjavajući zašto će klima biti zabranjena u vozilima gradskog prevoza.

Ističe i da su preporuke da se uvek boravi više na otvorenom, da se drži bezbedna distanca i da svako od nas napravi svoja pravila i način ponašanja kako bi sprečio zarazu - kaže dr Kisić.

- Najbolja je prirodna ventilacija, provetravanje,  jer klima može da utiče na širenje korone u gradskom prevozu, zbog toga i postoje preporuke kako bismo smanjili rizik od širenja zaraze. Sve je sad na nama, preporučujemo da vreme provodite na otvorenom, da držite distancu, da svako od nas napravi neka svoja pravila, svoj način ponašanja - rekla je doktorka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading