ZLOČIN BEZ KAZNE: Na današnji dan 1999, NATO avijacija je gađala autobus pun civila!

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

01.05.2020

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ratu 1999. godine na današnji dan, a usred bela dana, dvoje dece Nikola (17) i Marija (15) ubijeni su u autobusu Niš ekspresa. Sa njima je nastradala i baka Smiljana, majka njihovog oca Dragiše Petrovića, kojeg je smrt troje namilijih, zavila u crno.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

On i supruga Zorica iz Gračanice, sahranili su svo troje na sinovljev 17. rođendan 7. maja. Kako je ranije posvedočio za medije, upravo na njegov nagovor su otišli u Prokuplje kod njegove braće, ne bi li se sklonili sa Kosova i Metohije, na kojem je buktio rat. Poslušali su ga i najavili povratak kroz nekoliko dana, kako bi zajedno proslavili rođendan Nikolin rođendan.

U devet ujutro krenuli su iz Prokuplja, a nekoliko sati potom, autobus kojim su putovali natrag u svoj rodni kraj, bombardovala je NATO avijacija. Poginulo je još 47 civila, od čega 15 dece. Navodno, i jedna trudnica.

Otac Dragiša je, saznalo se, tada bio i mobilisan, zbog čeg je boravio u blizini Prizrena. Kod kuće su ostali supruga i njegov otac. On je bio zadužen i da identifikuje posmrtne ostatke najmilijih.

Ranije je rekao za medije i da je gledao spaljene ostatke, te da je tražio detalj po kojim bi ih prepoznao. Lančić jednog i privezak drugog deteta i danas čuva. Kazao je i da se na poziv komande spakovao i krenuo kući, te da nije znao da su u odsudnom granatiranju mosta kojim su civili krenuli u autobusu, nastradala i njegova deca.

U dvorištu punom ljudi u crnini saznao je za tragediju koja je pogodila porodicu.

Dve ulice u Gračanici ponele su imena Marije i Nikole. Roditelji žive u Marijinoj ulici, a odmah pored nalazi se i Nikolina. On je bio učenik trećeg razreda srednje PTT škole i želeo je da se zaposli u Gračanici, da se oženi i stvori porodicu. Njegova sestra Marija bila je osmi razred i volela je medicinu. Mediji navode , planirala je da upiše medicinsku školu, kasnije i medicinski fakultet. I ona je govorila da nikada neće napustiti Kosovo i Metohiju.

Napad iz vedra neba

Napad na autobus "Nišekspresa" u mestu Lužane, koji je saobraćao na liniji Niš - Priština, izveden je 1. maja oko podneva, pri potpuno vedrom vremenu, što znači da su piloti jasno videli šta gađaju.

Nakon autobusa, drugom raketom gađan je i sanitet sa lekarima koji su stigli da pomognu, a teško je ranjen i jedan lekar.

Oko dva časa kasnije NATO avioni su izbacivali letke iznad Beograda na kojima je ćiriličnim slovima pisalo da "NATO štiti nezaštićene na Kosovu i Metohiji".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading