DESET PRAVILA ZA ODLAZAK U KAFANU: Srpski telegraf otkriva šta je sve obaveza ugostitelja i kako će gosti morati da se ponašaju

Autor:

Vesti

04.05.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živeli! Ali samo na distanci...

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Ovako će otprilike od danas izgledati boravak u kafićima i restoranima širom Srbije. Ipak, za ljubitelje kafane i to je dobra vest jer će ugostiteljski objekti posle mesec i po dana ponovo početi da primaju goste.

Institut za javno zdravlje napravio je listu obaveza (na punih pet strana), koje će svi ugostitelji morati da ispune.

1. Na ulazima moraju biti postavljene barijere za dezinfekciju

2. Gostima moraju biti na raspolaganju dezinfekciona sredstva

3. I u baštama i u zatvorenom mora se omogućiti razmak od najmanje dva metra između gostiju. Gde to nije moguće, moraju biti postavljene pregrade od pleksiglasa

4. Konobari moraju imati maske i rukavice

5. Gosti ne moraju imati maske i rukavice

6. Escajg ne sme stajati na stolu, već ga konobar iz ruke uručuje gostu

7. Hrana ne sme stajati nepoklopljena

8. U toaletima za goste poželjno je da stoje beskontaktni dozeri za ruke i ubruse

9. Dostavljači obavezno pri isporuci moraju da dezinfikuju ruke i obuću

10. Svaki objekat mora imati unapred razrađen krizni plan za postupanje ako se razboli neko od osoblja

MERE KOJE SE OD DANAS UBLAŽAVAJU

Počinju da rade restorani i kafići. Kreće javni gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od petka u Beogradu i Nišu. Ponovo se uspostavljaju međugradski i železnički prevoz putnika.

Tržni centri se otvaraju u petak. Vrtići kreću s radom od 11. maja. Avio-prevoz će najverovatnije biti obnovljen 18. maja.

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama.

STROGA PROCEDURA ZA VRTIĆE

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U ponedeljak 11. maja, kada počnu sa radom, vrtići i roditelji koji dovode decu moraće da poštuju čak 35 mera. Između ostalog, roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama.

Sva deca moraće da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava (to ne podrazumeva testiranje na KOVID-19). Gde god je to moguće, roditelji će decu ostavljati i preuzimati u dvorištu, a ne unutar objekta.

PONAŠANJE U AUTOBUSIMA

Režim vožnje autobusima biće sličan, uz pojedine manje specifičnosti, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu...

Što se tiče glavnog grada, već na stajalištima biće označeno gde treba da stoje oni koji čekaju autobuse, a iste oznake postojaće i unutar vozila, odnosno na sedištima. U svakom vozili biće takozvani redar, koji će kontrolisati da u vozilu ne bude previše ljudi, ali i da se voze samo oni koji idu na posao i imaju plaćen bus plus.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Prva faza podrazumeva prevoz isključivo zaposlenih, druga đaka i studenata, treća nezaposlenih, turista i drugih ljudi i četvrta osoba starija od 65 godina.

Putnici moraju da nose maske i rukavice, a ulaziće se i izlaziti na različita vrata. Ulazak putnika biće po principu jedan po jedan, dok će na duplim sedištima biti samo po jedan putnik.

Prevoz putnika u Novom Sadu biće realizovan po redu vožnje za subotu i to u periodima od pet časova do 8.59, potom od 13 časova do 16.59 i od 21 čas do 22.59.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading