Profesor Tiodorović: Borba sa koronom je težak sport, a mi smo tek u prvom poluvremenu!

Autor:

Vesti

05.05.2020

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Branislav Tiodorović govorio je danas za jutarnji program TV Prva na temu koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Branislav Tiodorović

Govoreći o analizi kolektivnog imuniteta, dr Tiodorović ističe da se radi o istraživanju vrlo značajnom ne samo za Srbiju, nego i šire.

- U istraživanju će učestvovati 7.000 porodica, odnosno preko 17. 000 osoba iz naše zemlje i imaćemo celu državu obuhvaćenu. Koordiniraće ga Medicinski fakultet u Beogradu i Republički institut za javno zdravlje Batut, a takođe nosioci na svojoj teritoriji (pošto će biti podeljeno na 4 velike teritorije) su Institut za javno zdrvlje u Nišu, Kragujevcu, Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu i Pokrajinski institut za javno zdravlje.

Dokor objašnjava da je "osnovni cilj je utvrditi koliko je stvoren imunitet, da li imamo dobar imunitet, da li ćemo imati iznad 60-70% odgovora", a da će sve to imati "dalekosežne posledice po ono šta ćemo dalje raditi i kako ćemo se boriti sa ovom bolešću".

- Predviđeno je da istraživanje traje 60 dana, a laboratorijski se obrađuje u Inepu. Imaćemo istraživanje na visokom nivou, na svetskom nivou - kaže on.

Govoreći o ukupnoj situaciji, doktor je procenjuje kao ipak nesigurnu i objašnjava zbog čega je to tako.

- Mi smo u situaciji da još uvek ima virusa, da je on aktivan, da postoji lokalna transmisija, imamo osetljivih delova, nemamo više tako teških bolesnika ali moramo biti spremni na teže i srednje slučajeve...

Kada je reč o završetku epidemije, dr Tiodorović nije mišljenja da smo stigli do kraja.

- Pre bih rekao da smo do kraja maja - početka juna u prvom poluvremenu. To znači da ćemo imati jednu pauzu, kao u sportu, ali od sept se moramo pripremiti za mogućnost novog talasa ističe doktor.

- Nadamo se, ako sve bude pod kontrolom i svi se budemo odgovorno ponašali, čak i kad se ukine vanredno stanje ostaće vanredne mere jer je ovo epidemija od posebnog značaja i onda se i te mere moraju primenjivati - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading