Iza zidova "Zabele" odvija se prava drama: Koronavirus uzeo maha, za samo par dana zaraženo skoro 100 ljudi!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

05.05.2020

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U požarevačkom zatvoru Zabela za samo nedelju dana od prvog pozitivnog slučaja, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 84 osuđenika, takozvanih slobodnjaka koji su smešteni u poluotvorena zatvorska odeljenja.

RepublikaFoto: youtube.com/paranormal5/printscreen
Srpski "Alkatraz" - Zabela

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Tanjugu je rečeno da je ovo jedina od 28 penalnih ustanova u Srbiji u kojoj je potvrđeno prisustvo Kovida-19, kao i da je ukupno testiran 351 osuđenik.

U Zabeli je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni.

Uprava ukazuje da je reč o osuđenicima smeštenim u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je kako napominje, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu koji ukupno broji 1.393 osuđenika i pritvorenika.

Zaraženi osuđenici u najvećem broju nemaju nikakve simtome i izolovani su od drugih osuđenika, napominju u Upravi i dodaju da su oni koji imaju pridružene bolesti preventivno zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

Uprava ukazuje da su za “slodonjake” fizičko obezbeđenje nije neophodno s obzirom da su u pitanju osuđenici koji u skladu sa zakonom imaju pogodnosti poput izlaska u grad, posete porodici i srodnicima u vreme vikenda i praznika, korišćenje godišnjeg odmora van zavoda...

Podseća takođe da u ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim merama prevencije od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika virusom korona.

Prema posebnim preporukama za zatvore, od 11. marta su sva novoprimljena lica smeštana u izdvojene manje sobe na 14 dana, pod pojačanim zdravstenim nadzorom.

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ
Foto: Ilustracija

Posete osuđenicima zabranjene su od 30. marta, radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Uprava takođe podseća da sve osobe koje dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze obavezan lekarski pregled.

U skladu sa preporukama Batuta, meri im se temperatura beskontaknim toplomerom i utvrđuje se da li imaju i znake respiratorne infekcije/oboljenja disajnih organa, odnosno povišenu temperaturu, kašalj, kijanje otežano disanje, bol u guši.

Ukoliko osoba ima neki od ovih simptoma, biće odmah smeštena u odvojenu sobu od drugih lica.

U tom slučaju se odmahi kontaktira epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove radi davanja uputstava i sprovođenja propisanih postupaka za slučajeve kod kojih se postavi sumnja na infekciju koronavirusom.

U Upravi takođe napominju da svi radno angažovani osuđenici nose zaštitne maske i rukavice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading