Duhovna naslednica omiljenog patrijarha postala igumanija: Pavlova ćerka na tronu Gračanice!

Autor:

Vesti

09.05.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duhovna ćerka počivšeg patrijarha Pavla mati Teodora odlukom vladike raško-prizrenskog Teodosija od Đurđevdana je igumanija Manastira Gračanica.

RepublikaFoto: Eparhija Raško-Prizrenska
Vladika raško-prizrenski Teodosije i Mati Teodora

Ona je pohađala monašku školu, koja je trajala 10 godina i u kojoj je predavao najomiljeniji poglavar SPC.

- Učio nas je i svojim primerom. Na primer, neka žena donese jednu pomorandžu, a on je podeli na 40 delića i kaže: "Grehota je da jedeš, a drugi da gledaju, no svi po malo da podelimo". Od nas 40, proizveo je dobre, pobožne i napredne monahinje - priseća se mati Teodora, koja je u ovom manastiru već 65 godina.

U manastiru je zatekla ruševine, u konak u kom su tokom rata bili Nemci sada su bili milicajci i profesori, pa su se monahinje požalile lično Titu.

- Vera je zagarantovana, odgovorio nam je i obećao da će za 24 sata isprazniti manastir od službenika. Tako je i bilo - kaže Teodora.

Crnogorci su bezbožnici

Mati Teodora kaže da prati dešavanja u Crnoj Gori.

- Crnogorci bezbožnici ne priznaju Srbe i uopšte nisu svesni da su i oni Srbi. Treba da znaju korene i da su od Svetog Save primili krštenje i slavu.

Manastir je potom dočekao bolje dane:

- Tito je sve očistio. Posle smo živele kao labudovi. On je mnogo pomogao Gračanici. Slobodan Milošević takođe, kao i Milutinović. Posle, kada smo povratile zemlju, Vulin nam je pomogao da je očistimo od panjeva, kamenja da bi zemlja bila rodna. I Vučić pomaže.

Na Kosovu je provela decenije, za to vreme promenile su se mnoge vlasti, ali kaže da ne strepi od trenutnog rukovodstva u Prištini.

- Neće oni ništa da nam oduzmu. Iako su na Kosovu Albanci, od kojih su mnogi poturčeni Srbi, ipak imaju milosti. Oni su dobri - uverena je mati Teodora.

Na pitanje ko je onda odgovoran za sve što se Srbima u kolevci izdešavalo, kratko odgovara:

- Amerika. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading