Doktor Kon upozorava: Ne šaljite decu kod baka i deka!

Autor:

Vesti

09.05.2020

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je za jutarnji program TV Prva na temu koronavirusa.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Predrag Kon

Doktor je govorio o cirkulaciji virusa, održavanju kontakata i našem ponašanju u ovom trenutku, ali i nadalje.

Epidemiolog je objasnio u kojim situacijama bi pojedinac mogao da bude kažnjen sa 50.000 do 150.000 dinara, koliko će iznositi maksimalna kazna za one koji krše mere propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti o kom se govorilo juče.

- Kazna za pojedinca bi mogla da bude izrečena ako namerno izazove zaražavanje, ako namerno neće da poštuje propise. Ako neko namerno pokušava da sedne u kafiću na mesto koje je zabranjeno... Takođe, kažnjavanje bi bilo kad bi neko izbegavao da se testira, da sprovodi izolaciju ako je pozitivan - objasnio je dr Kon.

Doktor je naveo da postoji mogućnost da zbog velike frekvencije kontakata dođe do novog žarišta.

- To se ne može izbeći, ali ne možemo izbeći ni činjenicu da se treba vratiti u život. Opuštanje je dobro, ali preterano opuštanje nije dobro. U tom međuprostoru moramo da se krećemo. Naglašavam, svi moramo da vodimo računa o onima koji su najosetljiviji. Kada su kolektivi u pitanju - to su gerontološki centri, treba i dalje najstrože sprečavati ulazak virusa, da ne bi upropastili sve pred sam kraj - kaže dr Kon.

- Nikada nismo sprečavali viđenja baka i deka sa unucima, samo je kontakt taj koji jeste rizičan. Taj rizik će se postupno smanjivati. Mi ne brojimo testove besmisleno, oni su jasni pokazatelji cirkulacije virusa. Kada se to spusti na nulu i danima budemo to saopštavali, jasno je da je rizik prestao - tvrdi on.

- Ne možemo preporučiti da bake i deke sada čuvaju svoje unuke, iz jednostavnog razloga jer ne možemo znati da li deca nose virus, a oni to čine bez problema. Zato insistiramo da se to ne sprovodi. To možemo tek onda kad bude jasno da virusa nema u cirkulaciji - kaže on i dodaje - U takvom čuvanju vi ne možete održati distancu niti uspeti da ne dođe do bliskog kontakta.

- Nadam se, verujem i ubeđen sam da od juna nećemo otkrivati virus. Pojedinačno, nije nemoguće do sredine leta čak. Ovo je opterećujuća stvar i za nas koji ovo radimo, ali je istina to što prenosimo. Ne smemo da se opustimo, niti zaražavamo tek tako. Masa ljudi priča šta bi bilo najbolje, ali nije baš tako. Ako se zarazi neko osetljiv, može doći do smrtnog ishoda - zaključio je dr Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading