Istraživanje studenata Fakulteta političkih nauka: Građani zadovoljni merama protiv koronavirusa!

Autor:

Vesti

20.05.2020

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studentkinje i studenti druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu sproveli su istraživanje javnog mnjenja na temu Stavovi građana Republike Srbije o koronavirusu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Istraživanje je sprovedeno, sada već kao tradicionalni način rada u sklopu nastave na predmetu Metodologija politikoloških istraživanja sa statistikom - kaže saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka Nenad Spasojević.

Učestvovanje u popunjavanju upitnika uzelo je ukupno 1.039 punoletnih građanki i građana svih generacija iz Republike Srbije.

Upitnik je dizajniran tako da ispita stavove ispitanika na temu aktuelnog virusa koji je čitav svet paralisao. Želeli su da saznaju kako građani vide ovu situaciju, kako se o virusu informišu, kako i u kojoj meri se građani pridržavaju mera i kako vide odluke predstavnika vlasti i Kriznog štaba. Takođe, jedan od osnovnih ciljeva istraživanja bio je da se ispita uticaj inostrane pomoći u borbi sa rešavanjem virusa Kovid-19.

Ono što se zaključuje na osnovu dobijenih podataka, jeste da su građani pre svega zadovoljni svojom finansijskom situacijom. Isto tako, smatraju da im pandemija virusa neće naneti veliku finansijsku štetu, pa shodno tome ne kupuju previše namirnica već se obezbeđuju za dva ili tri dana, što je sasvim solidno s obzirom na to da je postojao i policijski čas koji je trajao ceo vikend.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kada je reč o informisanju, građani su u velikoj meri pratili društvene mreže, internet portale i televiziju (47,8% ispitanika istaklo je internet portale i novine kao svoj primarni izvor informacija).

Što se tiče stava o uvođenju vanrednog stanja, gotovo 3/4 ispitanih podržava tu odluku, od čega veći deo - 44,9% je u potpunosti saglasno s odlukom. U vezi sa pridržavanjem saveta Kriznog štaba od strane njihove okoline, veliki broj ispitanika se izjasnilo potvrdno - 74,7%. Stav ispitanika o uspešnosti uvedenih mera protiv širenja Kovid-19 u Srbiji je preovlađujuće pozitivan.

Kada su u pitanju same mere, građani su ih se pridržavali i uglavnom su bili saglasni sa donetim odlukama, što pokazuje određenu dozu odgovornosti prema datoj situaciji. Gotovo 3/4 ispitanika smatra da uvedene mere pomažu pri sprečavanju dalje zaraze u Srbiji.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Iako je pojava koronavirusa uzdrmala čitav svet, građani nisu paničili već su, kako dobijeni podaci pokazuju, bili umereno zabrinuti. To je sasvim normalno u ovakvoj situaciji s obzirom na to da je sve vreme bila dominantna egzistencijalna kriza i pitanje posledica samog virusa, koji je u proteklih nekoliko meseci odneo dosta ljudskih života.

Međutim, ovo možemo povezati i sa informacijom da većina ispitanika nema hroničnih oboljenja i s tim da je anketu popunila pretežno mlađa populacija između 18 i 30 godina.

Kada se radi o davanju pomoći od strane velikih sila, građani su na to pitanje odgovorili tako što su u svakom smislu dali prednost Rusiji i Kini.

RepublikaFoto: Tanjug/Er Srbija
Medicinska pomoć za Srbiju

NR Kina je pre svega nakon četiri meseca borbe skoro pa "istrebila" virus i slala svoje stručnjake širom sveta kako bi pomogli u sprečavanju daljeg širenja pandemije.

Svakako da su se građani složili da je pomoć drugih država uvek dobrodošla, što je i neophodno u ovakvim situacijama, gde se čitav svet bori protiv "nevidljivog neprijatelja".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading