Dozvoljene svadbe do 100 ljudi, biće i maturskih proslava

Autor: Republika

Vesti

22.05.2020

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi dan bez žrtava korone u Srbiji. Posle 58 dana prvi put od izbijanja epidemije KOVID-19 u Srbiji u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan smrti slučaj. Nastavlja se i trend pada zaraženih, ali i popuštanja mera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od juče je dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi na javnom mestu i u zatvorenom i na otvorenom, uz poštovanje preventivnih mera - odstojanja od dva metra i nošenje maski i rukavica, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

To znači da će posle tri meseca biti dozvoljeno, recimo, organizovanje svadbi u većem prostoru. Razloga za zadovoljstvo imaju i maturanti. Kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, biće i maturskih proslava. Konačna odluka još uvek nije doneta, ali s obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju u zemlji, nema razloga da se maturantima ne dozvoli proslava završetka srednje škole.

Državljani Srbije i stranci od juče mogu da uđu u zemlju bez CPR testa i obavezne samoizolacije, ali uz zdravstvena upozorenja i pridržavanje preventivnih mera. Ovo se posebno odnosi na one delove zemlje gde virus još cirkuliše, kao što je Vranje, gde se nastavlja nadgledanje i rada u proizvodnim pogonima i fabrikama.

Juče je počelo i testiranje na koronavirus na lični zahtev građana, brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja, a cena testiranja je 6.000 dinara.

SVE SE NORMALIZUJE

Pravo na besplatno testiranje imaju svi građani sa simptomima KOVID-19 koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i pacijenti koji odlaze na operacije, ali i studenti i maloletne osobe koje putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog PCR testa.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević uverava da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna i da se trend pada zaraženih pacijenata nastavlja. To potvrđuju i najnoviji podaci. Naime, za poslednja 24 sata nije bilo preminulih od korone, dok je na respiratorima još 12 pacijenata. Za poslednja 24 sata testirano je još 5.998 osoba, od kojih je 105 pozitivno. Od početka epidemije u Srbiji preminulo je 237 osoba, a zaraženo je ukupno 11.024 ljudi.

Testiranje na lični zahtev

* Građani prvo uplate 6.000 dinara za testiranje

* Novac se uplaćuje na jedinstveni žiro-račun koji se može naći na veb-sajtu Covid19.rs, kao i na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

* Uzimanje brisa iz grla i nosa se može obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja

* Termini za testiranje mogu se zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

* Ako živite u Beogradu, zakazivanje je moguće i mejlom info@zdravlje.org.rs, Gradskog zavoda za javno zdravlje

* Obavezno je ostaviti broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja

* Vreme čekanja na rezultat je od 24 sata do 48 sati od uzimanja brisa

* Rezultati se preuzimaju u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je uzet bris, a stranim državljanima rezultat će biti poslat mejlom

Grčka od 15. juna otvorena za Srbe

Grčka je počela sa otvaranjem plaža, a zvanično turistička sezona počinje 15. juna. Međutim, u srpskim turističkim organizacijama još uvek čekaju precizna upustva od JUTA kako da organizuju putovanja srpskih turista u Grčku. Kako je Srpskom telegrafu rečeno u "Helena tursu", o cenama aranžmana još uvek ne mogu da govore dok se ne bude tačno znalo pod kojim uslovima će naši građani putovati na letovanje u Grčku. Podsećamo, da obavezno putno osiguranje ne pokriva KOVID-19 i u slučaju zaraze to pada na teret putnika.

Grci su već najavili da su na njihove plaže dobro došli turisti iz onih zemalja koje su se uspešno izborile sa koronom, kao što su Srbija, Bugarska ili Austrija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading