Direktor bolnice u Pančevu za Srpski telegraf: Prošao sam dva ratišta, korona je bila najteža bitka!

Autor:

Vesti

09.06.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pančevci ponosni na svog doktora. Direktor Opšte bolnice u Pančevu dr Slobodan Ovuka jedan je od onih za koje se može reći da su pobedili koronu. Zbog požrtvovanog rada tokom epidemije KOVID-19 stekao je epitet omiljenog lekara.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Slobodan Ovuka

Ipak, sada je vreme za neke nove izazove, a prvi je izborni. Jer dr Ovuka je pod brojem jedan na listi Srpske napredne stranke na lokalu, u svom Pančevu.

U lekarskoj karijeri, koja traje više od 30 godina, dr Ovuka je upisao četiri godine ratnog iskustva kao lekar tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH. Na svet je doneo oko 6.000 beba.

Prvi čovek pančevačke bolnice posebno je ponosan što su tokom nedavne epidemije, od 384 pacijenta zaražena KOVID-19, imali samo četiri smrtna slučaja u Južnobanatskom okrugu. Od 1.200 zaposlenih, samo troje je bilo pozitivno na koronu, svi su se zarazili van bolnice.

- Borba protiv korone bila je najteža bitka u kojoj sam se našao. Borili smo se na dva fronta istovremeno - protiv virusa, nevidljivog neprijatelja o kome nismo znali mnogo, ali i da zaštitimo pacijente i zaposlene od zaraze. Tokom epidemije bolnica je bila podeljena na zelenu i crvenu zonu. U zelenoj su bili pacijenti kojima je neophodna pomoć poput srčanih i hroničnih bolesnika, dok je crvena zona bila KOVID bolnica - kaže dr Ovuka.

Ističe da je bitka protiv korone dobijena zahvaljujući zalaganju i disciplini svih zaposlenih u bolnici.

- Preventiva je bila na prvom mestu, pa su zaštitne vizire, maske, kaljače i skafandere nosili svi, od spremačica do lekara, od vozača do vodoinstalatera. Rezultat je minimalan broj preminulih iako smo dobijali KOVID pacijente iz cele Srbije, od Prijepolja do Loznice - kaže naš sagovornik.

Kompletna obnova tokom četiri godine

Dr Ovuka na čelo Opšte bolnice u Pančevu došao 2016. Od tada bolnica je u potpunosti obnovljena, od krova do podova, i danas je to moderno opremljen zdravstveni centar sposoban da se uhvati ukoštac sa svim problemima pacijenata.

- Bolnica je radila tokom perioda obnove, pa sam morao da budem lekar, direktor, ali i šef majstorima. Borba protiv korone donela je i nešto dobro. Od države smo dobili sedam respiratora i jedan pokretni rendgen aparat - kaže dr Ovuka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading