Direktorka "Batuta" otkrila da li su nam mere protiv korone i dalje potrebne

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.06.2020

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da u Srbij i dalje ima teško obolelih od koronavirusa, ali da su takvi slučajevi sporadični.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Verica Jovanović

- Kada je u pitanju stabilnost naše epidemiološke situacije, ona se ne meri samo brojevima, već se i rasprostranjenost tih slučajeva smatra vrlo značajnom - rekla je Jovanović i dodala da u Srbiji ima 551 evidentiran pozitivni slučaj.

Ukoliko se sada simptomi jave oni su u dve trećine slučajeva slabi i radi se o gubitku čula ukusa i mirisa, o blagoj temperaturi, rekla je ona.

Jovanović podseća da je važno da se proprati pravo vreme za testiranje i da je u Srbiji do sada testirano oko 308.000 ljudi.

Prema njenim rečima, sada se testiraju presvega svega oni koji imaju "nekakve kliničke znake i simptome koji se odnose na neki od znakova respiratornih oboljenja, temperaturu".

Dodala je da se ne može garantovati da će virus u oktobru biti jači ili ne.

- Očekujemo da se epidemija završi s obzirom da smo na njenom repu i da dolazi do pada ne samo broja potvrđenih slučajeva, već istovremeno i do manifestacije kliničke slike svih inficiranih - navela je.

Podsetila je da je osoba koja se zarazi koronavirusom infektivna najviše nekoliko dana pre pojave simptoma.

- Apelujemo na primenu zaštitnih mera, nošenje maski i držanje fizičke distance i sa tim modelom ponašanja to je način i put lične zaštite bez obzira gde bili i kako provodili letnje mesece - navela je Jovanović za TV Prva.

Prema njenim rečima, nema potrebe da se maske nose na otvorenom, ali kada je reč o gradskom prevozu, kolektivu, ukoliko ne postoji mogućnost za distancu od jednog metra, maske su prava zaštita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading