Grad zatvara zgradu BIGZ

Autor:

Vesti

17.06.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je ono što je Srpski telegraf objavio u ponedeljak - grad će zatvoriti zgradu BIGZ na Senjaku za aktivnosti koje krše red. Sve zbog očajnog stanja u kom se nalazi i pritužbi stanara okolnih zgrada koje ugrožavaju beskućnici i narkomani koji se u njoj okupljaju.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zgrada BIGZ-a

Kako je rekao Vesić, gradska uprava planira da preduzme konkretne korake povodom stanja u kom se nalazi zgrada BIGZ. A kakva je unutrašnjost zgrade, mogli su videti svi čitaoci našeg lista na horor fotografijama koje smo objavili.

Zidovi iscrtani grafitima, uništeni zidovi, oronula fasada, gomile smeća i šuta... Očajan izgled zgrade koja je nekad bila jedno od većih arhitektonskih ostvarenja i zaštitni znak prestonice Srbije.

Vesić navodi da vlasnici objekata koji su spomenici kulture moraju da vode računa o njima. Kako kaže, biće preduzeti određeni koraci:

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

- Grad Beograd smatra da je stanje u kome se nalazi zgrada BIGZ, koja je spomenik kulture, neodrživo. Za to su krivi vlasnici zgrade i predložićemo izmene zakona koje bi omogućile da se vlasnici objekta koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, a koji se ne održavaju, plaćaju višestruki porez na imovinu. Jer to što je neko vlasnik objekta koji je pod zaštitom ne znači da može da ga ne čuva - istakao je Vesić.

Reagovanje "BIGZ pablišinga"

Nakon što je objavljen tekst o zgradi BIGZ, stiglo nam je reagovanje "BIGZ pablišinga". Kako tvrde u ovoj firmi, oni su u vlasništvu samo 10 odsto zgrade, dok su drugi suvlasnici "BIGZ knjižarsko-trgovinsko preduzeće Beograd" i slovolivnica "Slovo", s tim da je većinski vlasnik zgrade BIGZ pravno lice "BIGZ 1831" sa 80 odsto udela.

- Netačna je informacija da "BIGZ pablišing" iznajmljuje prostorije unutar zgrade jer prostor koristi isključivo za sopstvene potrebe. Takođe, nije tačno da se zgrada greje na lož-ulje - stoji u dopisu.

Povodom navoda nekih građana koji žive u blizini da su uznemireni zbog prizora u zgradi i oko nje Vesić je za Srpski telegraf rekao:

- U samoj zgradi BIGZ dešavaju se koncerti i muzičke probe, usled kojih se stvara velika buka i krši se komunalni red. Stanari nam se žale i tako nešto više neće biti moguće.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading