ĆERKA RATNOG HIRURGA PROGOVORILA O OCU: Laza je živeo da pomaže drugima

Autor:

Vesti

20.06.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O svom ocu-heroju i čuvenom ratnom hirurgu dr Miodragu Laziću prvi put posle njegove smrti progovorila je njegova ćerka Nina Lazić Vujošević. Dirljivo i sa puno emocija pričala je o njemu kao ocu, čoveku i lekaru na promociji knjige "Dnevnik ratnog hirurga" dr Miodraga Lazića, koja je održana u Oficirskom domu u Nišu. Lazić je, podsetimo, kao direktor niškog urgentnog centra, iako zbog godina, u ugroženoj grupi, ostao da leči pacijente od korone. I sam se zarazio i preminuo 14. aprila.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Nina Lazić

- On je bio isti čovek i na poslu i u kafani i sa porodicom. S jedne strane bio je posvećen poslu i svakom pacijentu, a istovremeno i veoma duhovit i obrazovan. Odlično je poznavao svetsku geografiju, istoriju, fanatično je pratio sva sportska dešavanja.

Kada sam rodila najpre Milu, a zatim i Vuka, potpuno je promenio život. Mila mu je bila prva unuka i samim tim i miljenica. Sa njom je imao velike planove kada odraste. Otuda i žal što je otišao prerano i što neće biti u stanju da ispuni to obećanje - rekla je sa tugom u glasu Nina za Vesti.

Bio isti čovek i na poslu i u kafani i sa svojom porodicom

Ona kaže da je njen otac uvek bio prvi na radnom mestu lekara i direktora niškog urgentnog centra i ostajao u bolnici do večeri.

Uvek je samo davao

Ćerka kaže da doktor Laza, kako su ga zvali, kod kuće nikada nije pričao o ratu.

- Čak ga nikad nisam čula da je pomenuo da je bilo kome spasao život ili da je operisao. Pa i kada je odlučio da objavi svoj ratni dnevnik, sećam se da je izdavaču rekao da ga ne zanima da se obogati od te knjige, već mu treba samo 300 primeraka, koje bi podelio prijateljima, i ništa više. Takav je bio, uvek je samo davao.

- Preispitivala sam i sebe da li sam učinila dovoljno da ga odgovorim da ne bude stalno na poslu, ali znam da nije bilo nikakve šanse da me posluša. On je živeo da bi pomagao drugima i zamislite onda situaciju da to ne radi u njegovom rodnom gradu, u njegovoj bolnici i to kada je proglašeno vanredno stanje. Nije bilo nikakve šanse - kazala je ona.

Podsećamo, dr Lazić je kao ratni hirurg proveo pet godina na ratištima u Hrvatskoj i BiH, uradio je 12.000 operacija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading