Ne trošite novac na gluposti! Ovo vam ne treba, ne bacajte pare

Autor: telegraf

Vesti

20.06.2020

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako od nas je barem jednom, a zasigurno nekoliko puta u životu, napravio grešku prilikom kupovine. Kada to učinite jednom, ne deluje strašno, međutim, problem je kada se greške gomilaju.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Foto: Ilustracija

Brzo zaboravimo šta smo sve kupovali, pa bacali ili poklanjali u prošlosti, a da smo vodili evidenciju - shvatili bismo da smo mogli da uštedimo pozamašnu svotu novca.

Iako je svačiji stil života drugačiji, stručnjaci za finansije se slažu da neke stvari ili kupovine nisu nikome neophodne, te da možemo da pravimo bolje i pametnije izbore kada je reč o zarađenom novcu.

1. GPS uređaj je jedna od stvari sa liste "nepotrebnih". Ovi uređaji koštaju od 100 dolara pa naviše, a kako sada gotovo svaki smartfon ima GPS aplikaciju, vrednu oko 10 dolara i manje, a novi automobili već dolaze sa ugrađenim GPS-om, stručnjaci kažu da je ova kupovina besmislena. Šta vi mislite?

2. Kada tek dobiju decu, roditelji obično požele sve da im kupe, iz više razloga: prolaze jedno novo iskustvo, ne znaju šta im sve treba, odeća i obuća deluju "preslatko", pa najčešće padnu na te trikove. Mnogo toga deca prerastu ili ne stignu da nose, ali ono što vam zasigurno nije potrebno jesu cipelice za bebe.

3. Verovali ili ne, u Americi je popularno da se kupuju mirišljave kese za đubre, koje su inače duplo skuplje od običnih. Stručnjaci poručuju: "Kupujte manje kese za smeće, češće ih menjajte i uštedite novac". Osim toga, potrošači neretko kupuju pamučne marame za kolica u marketu, koja postave na deo gde sede deca, kako bi bili sigurni da je površina čista. Istina je, međutim, da taj materijal privlači mnogo više bakterija.

4. Prema rečima stručnjaka za upravljanje novcem, ne trebaju vam nova kola. Tržišna vrednost padne brzo, tako da je kupac zapravo u minusu odmah nakon kupovine. Preporuka je da gledate kola stara godinu ili dve, tri, koja su i dalje u punoj snazi, ali se prodaju po znatno nižoj ceni.

5. Multivitamini su nešto na šta američka nacija potroši mnogo novca godišnje: tačnije 5,7 milijardi dolara, a zdravstveni stručnjaci kažu da je mnogo bolje i pametnije da te nutrijente uzimaju preko sveže hrane.

RepublikaFoto: pixabay.com

6. Sigurno ste primetili visoke cene koje prate odeću za vežbanje, naročito kada uz njih ide i oznaka "za jogu", "za krosfit", i tome slično... Ipak, treba da znate da u tome veliku ulogu igra "namena", ime brenda, dizajn, boje. Odeća za vežbanje jeste primamljiva, ali isti rezultat ćete postići i u običnoj majici i trenerci, samo za mnogo manje para.

7. Na Zapadu je opšte prihvaćeno da se pije flaširana voda, a ta industrija vredi na milijarde dolara. Međutim, istraživači su došli do zaključka da ona nije ništa zdravija od vode sa česme, zbog plastične ambalaže u kojoj se nalazi. Štaviše, voda sa česme se kotira bolje. Ako svakako želite da je pročistite, bolje kupite filter za vodu koji košta nekoliko desetina dolara.

8. Omekšivač za odeću je takođe na listi "nepotrebnih stvari", jer stručnjaci kažu da je precenjen, a kod onih sa osetljivom kožom može da izazove i alergijske reakcije. Umesto njega, pri svakom pranju u mašinu sipajte malo sode bikarbone. Takođe, ne kupujte nekoliko sredstava za čišćenje kuće, već jedno univerzalno, i tako uštedite značajnu svotu novca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading