Sve odluke Kriznog štaba! Od sutra obavezne maske, a evo i koje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.06.2020

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na području grada Beogada od sutra, od šest sati ujutru, biće obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra, odlučio je Krizni štab, saopštila je zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

MASKE I DISTANCA

- To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - dodala je Kisić Tepavčević za Tanjug posle sastanka Kriznog štaba.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - verovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obe nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osetljiva osoba - verovatnoća je manja od jedan odsto.

- To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih meseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije - objasnila je Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
U gradskom prevozu od sada obavezna maska

BLAŽI OBLIK INFEKCIJE

Kaže da većina zaraženih ima blaži oblik infekcije ili nema nikakve simptome, ali da se, ipak, značajan broj osoba hospitalizuje.

- Imajući sve to na umu, pošto je najveći broj zaraženih boravio u zatvorenom prostoru gde je bio veći broj ljudi, odlučili smo se za meru koja će na snazi biti od sutra u šest sati ujutru, na području Beograda, gde će biti obavezno nošenje maski, ne samo u gradskom prevozu, već u svim zatvorenim prostorima sve vreme boravka - navela je Kisić Tepavčević.

Više informacija iz rubrike Društvo pročitajte OVDE

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Beogradski kafić

UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Ona je dodala da o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata odluka nije doneta, ali da stoji da mora da se ispoštuje mera da sve vreme u zatvorenom prostoru mora da se nosi maska.

BEOGRAD ŽARIŠTE

Dodaje da je najveći broj zaraženih upravo na području glavnog grada i da će ako se takav trend nastavi i bude potrebno, a o čemu se danas razgovaralo, ograničiti broj ljudi u zatvorenom i otvorenm prostoru.

Čak i uz obaveznu fizičku distancu obavezno je nošenje zaštitne maske.

Kako je rekla, lokalne samouprave u pogođenim mestima donele su odgovarajuće odluke.

- Pratimo situaciju u svim delovima naše zemlje. Dobijamo izveštaje iz sata u sat. Ova mera se odnosi samo na Beograd - dodala je Kisić Tepavčević.

Upitana da li će biti ograničenja na otvorenom ili zatvorenom prostoru, Kisić Tepavčević je rekla da to u ovom momentu još nije slučaj, ali da sve zavisi od situacije narednih dana.

KAZNE

Na pitanje da li će neko kontrolisati poštovanje mera i da li će biti sankcija za one koji ih se ne pridržavaju, Kisić Tepavčević je rekla da, za sada, nisu planirane bilo kakve sankcije, ali da se i kaznene mere mogu očekivati, ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane.

Po pitanju studentske populacije, ona je rekla da se nada da će studenti poštovati striktne preporuke koje su date.

- Još jednom apelujemo na striktno pridržavanje mera, pre svega nošenje maski u zatvorenim prostorima kao glavnu meru, jer koliko god da nije lagodno, time spašavmo život - poručila je Kisić Tepavčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading