Kon je upozorio na KATASTROFU, a evo šta bi se desilo ukoliko bi se ostvarila njegova predviđanja

Autor:

Vesti

29.06.2020

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ovom trenutku, ono što najgore može da se dogodi Srbiji kada je u pitanju epidemija koronavirusa, jeste da broj zaraženih počne da raste eksponencijalnom progresijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Epidemilog Predrag Kon, sinoć je izjavio da bi u tom slučaju "svakim danom pristizale sve gore i gore vesti", i da je u ovom trenutku najvažnije da se svim snagama spreči ovakav katastrofalni scenario.

O čemu se zapravo radi? "Eksponencijalna progresija epidemije je noćna mora za svakog lekara", slikovito opisuje ovu pojavu Itan Sigel, novinar magazina Forbes. Jedan od osnovnih postulata biološke nauke jeste da svaki organizam koji se nađe u idealnim uslovima za rast i razvoj teži da se razmonožava eksponencijalnom progresijom, tj. da se njegov broj duplira.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon upozorava da se svim silama trudi da zaustavi geometrijsku progresiju

Ovo isto važi i za mikrorganizme. Ukoliko ne bi primenjivali mere prevencije, dezinfekcije i držali socijalnu distancu, gotovo da bismo svakodnevno imali duplo veći broj slučajeva zaraženih nego prethodnog dana.

Ono što epidemiologe posebno brine u ovom slučaju nije brzi rast broja obolelih, nego to što je ovakav trend neumoran duži vremenski period.

Podaci koje je radila Svetska zdravstvena organizacaija, govore o tome da što je kraći period dupliranja broja zaraženih, to je povećanje broja obolelih neumoljivo, a predviđanja postaju katastrofalna.

Eksponencijalna (geometrijska) progresija broja obolelih

Zemlja Vreme dupliranja broja zaraženih Broj obolelih 15. marta 2020. godine Broj obolelih 29. juna 2020. godine
Svet 24 dana 153.523 10.220.496
SAD 4 dana

1,678

2.630.607
Italija  4 dana 21.157 240.310
Španija 3 dana 5.753 248.770
Francuska  3 dana 4.469 192.936

Na osnovu ovih podataka i procene geometrijske progresije, SZO predviđa da bez adekvatnih mera prevencije, u SAD-u bi broj obolelih mogao dostići cifru od čak 100 miliona.

U slučaju Srbije, ako bi uzeli sadašnji broj od oko 200 obolelih dnevno i prosek da se na svaka 4 dana taj broj duplira, u roku od mesec dana imali bismo skoro 30 hiljada novoobolelih.

Sve vesti iz rubrike društvo možete pročitati ovde.

Ovakvo stanje bi ne samo naš, nego bilo koji zdravstveni sistem bacio na kolena. Prevelike gužve, nedovoljan broj bolničkih kapaciteta, dovelo bi do toga da i veliki broj zaraženih šeta ulicom bez znanja da širi virus. U tom slučaju, katastrofa bi bila neverovatnih razmera jer više ne bi postojala nijedna mera koja bi sprečila širenje zaraze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading