Kon: Virus se svima popeo na glavu! Nošenje maski je najbolja zamena za zatvaranje

Autor: Sputnjik, Republika

Vesti

08.07.2020

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krizni štab za borbu protiv pandemije bi trebalo sutra da donese odluku hoće li za vikend biti ponovo uveden policijski čas. Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je sinoćnje proteste zbog takve mogućnosti shvatio kao bes i očaj prvenstveno usmeren prema virusu, koji se svima popeo na glavu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Predrag Kon

Kon je poručio da je najvažnije da razumemo da nam je osnovni protivnik virus i da cela planeta, uključujući ljude različitih političkih opcija i različitih shvatanja života želi da korone više nema.

U Beogradu se, naglašava on, borimo da opstane zdravstveni sistem, situacija se ubrzano pogoršava, a iskustvo pokazuje da se najbrže dolazi do rezultata sa najrestriktivnijim merama, bio to policijski čas ili karantin.

– Nadam se da sve veći broj ljudi shvata da obavezno nošenje maski treba da bude adekvatna zamena za to zatvaranje. To znači da se svuda izbegava kontakt, čak i na otvorenom prostoru ako je bliži od jednog metra treba da bude s maskom, a u zatvorenom bez obzira na udaljenost mora da postoji maska. Zato što je onda mogućnost širenja virusa svedena na jedan posto – objašnjava epidemiolog.

Kon: Nošenje maski je najbolja zamena za zatvaranje

Kao moguće mere Kon predlaže pored rigoroznije zabrane okupljanja sa ograničenjem na pet osoba, dalje skraćenje radnog vremena, posebno restorana i klubova jer, kako ističe, na mestima gde se igra, peva i naglas skandira virus se prenosi i na veću daljinu pa je veća i mogućnost da dođe do zaražavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od juna nastupio diktat ekonomije, tj. politike

Kon ne prihvata ni navode da se Krizni štab u svojim odlukama nije uvek rukovodio isključivo strukom, ali dodaje:

– U početku se sve što je struka govorila realizovalo istog momenta. Od šestog meseca nastupa ono što ja zovem diktat ekonomije, možemo ga nazvati i diktat politike, vlasti.

Epidemiolog na kraju iznosi očekivanje da će za dve-tri nedelje doći do pada broja obolelih i poručuje da se ne treba opuštati.

Kon: Za dve do tri nedelje doći će do pada broja obolelih

– Ukoliko se u narednih četiri-pet dana smanji pritisak i počnu da deluju uvedene mere, neće biti ni pooštravanja i uvođenja policijskog časa. Ukoliko se to ne dogodi onda nemamo drugog izlaza jer nemamo više gde da širimo kapacitet nego da idemo na zabranu kontakta, na koji god način se to izvede – zaključio je Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading