Alarmantno upozorenje Stevanovića: Iza nas je težak vikend, kapaciteti su napregnuti do krajnjih granica!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.07.2020

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović kaže da je težak vikend iza nas, da se dnevno u četiri prijemno - trijažne ambulante javljalo oko 600 pacijenata, od toga trećina je bila za bolničko lečenje.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Stevanović

On je rekao da je zdravstveni sistem preopterećen jer dolazi ogroman broj zaraženih pacijenata. Trećina pacijenata je za bolničko lečenje, trećina su sa lakšom kliničkom slikom i mogu da se leče u privremenim bolnicama, dok tećina može da se leči kod kuće.

- Kapaciteti su napregnuti do krajnjih granica. Još uvek uspevamo na dnevnom nivou da oslobodimo dovoljno mesta za prijem svih pacijenata. Uključivanjem Instituta za reumatologiju, kupićemo još neki dan - rekao je Stevanović.


On je apelovao na građane da poštuju mere zaštite, kako bi se sprečilo širenje virusa i zaražavanje većeg broja ljudi, jer u suprotnom bolnice neće imati dovoljno kapaciteta da prime sve pacijente.

Napominje da je sistem reorganizovan i da su zahvaljujući dobroj koordinaciji pacijenti iz Beograda upućivani u bolnice u Požarevcu, Smederevu, Mladenovcu, Pančevu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Te bolnice su u najtežim trenucima prihvatile veliki broj bolesnika iz Beograda i time omogućili da svi dobiju adekvatno lečenje - naveo je Stevanović.

Ističe da dnevno samo u Infektivnoj klinici bude pregledano do 390 pacijenata i da je i tu neravnomerna raspodela po prijemno - trijažnim centrima.

On je apelovao na građane da se javljaju u teritorijalno najbližu ambulantu, da je osim Klinike za infektivne bolesti postoje još tri prijemno - trijažne ambulante - Bežanijska kosa, KBC Zemun, Gradski zavod za plućne bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading