APEL SRPSKOG PATRIJARHA! Turska da odustane od namere da Aja Sofiju pretvori u džamiju

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

13.07.2020

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej apelovao je na Tursku da odustane od namere da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Irinej

Irinej je istakao da je jedino pravedno rešenje da se zadrži status tog objekta kao muzeja.

On kaže da bi trebalo omogućiti i hrišćanima i muslimanima da obavljaju obrede u objektu koji važi za jednu od najvećih baština svetske kulture.

- Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rešenje ne bi bilo presedan u savremenom svetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju - a to su sveta mesta za vernike obeju religija - nego i drugde, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svedočeći istorijsku simbiozu, toleranciju i poverenje među susedima - naveo je Irinej.

Sprski patrijarh je dodao da je Aja Sofija bila hrišćanski hram više od devet vekova, a džamija nešto više od pet, a da je reč o svojevremeno najvažnijem hramu "svekolikoga hrišćanskoga sveta", i na istoku i na zapadu.

- Ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije smatramo, sledstveno, ne samo za istorijsku nepravdu nego i za ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske tako i za odnose i poverenje između hrišćana i muslimana u svetu - naveo je on.

RepublikaFoto: youtube.com/ Multimedia Music
Aja Sofija

Irinej je izrazio nadu da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje.

On se pridružio apelima koje su predsedniku Turske Redžepu Trajipu Erdoganu uputili patrijarh moskovski Kiril, papa Franja i drugi i zamolio ga da odustane od svoje namere da promeni namenu Aja Sofije i zadrži status kvo.

- Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj (grčkoj) zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara - dodao je Irinej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading