EPSKA BORBA NIŠKIH LEKARA PROTIV KORONE: Dve trudnice životno ugrožene, trude se svim silama da ih spasu

Autor: Blic, Republika

Vesti

16.07.2020

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari Kliničkog centra u Nišu neprekidno prate zdravstveno stanje dve trudnice koje su bile zaražene korona virusom, od kojih je jedna priključena na respirator, a druga se nalazi na kiseonoičkoj potpori.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Po rečima lekara stanje trudnice (27) u sedmom mesecu trudnoće koja je priključena na respirator zbog pogoršanja funkcije pluća je ozbiljno, ali je trenutno je stabilno, dok druga trudnica ima 34 godine u šestom je mesecu trudnoće i trenutno prima samo kiseonik, nije na respiratoru, a stanje je u blagom poboljšanju.

Testiranjem je potvrđeno da su obe trudnice bile pozitivne na covid-19 ali su im poslednja dva PCR testa bila negativna.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju prof. dr Radmilo Janković kaže za “Blic” da su obe trudnice bile na Klinici za pulmologiju, ali da je zbog pogoršanja opšteg stanja i gasne razmene trudnica stara 27 godina prebačena u intenzivnu negu Klinike za anesteziju.

Čeka se odluka o porođaju

- S obzirom da su dva poslednja PCR testa bila negativna, sa direktorom GAK dr Bojanom Lukićem i u konsultaciji sa Ministarstvom zdravlja juče je dogovoreno da se trudnica prebaci u intenzivnu negu GAK gde će biti pod nadzorom anesteziologa i ginekologa. Ginekolozi će prateći trudnoću da odluče o daljim koracima vezanim za porođaj. Juče je urađen kontrolni ultra zvuk, plod je vitalan i dalje se prati. Ona se nalazi u ozbiljnom opštem stanju zato je postavljena na mehaničku ventilaciju, ali je trenutno situacija stabilna. Pacijentkinja je na respiratoru zbog pogoršanja respiratorne funkcije, imala je saturaciju 50 i obostranu upalu pluća - kaže prof. dr Janković.

Kako prenose mediji, u poslednjim nedeljama njena trudnoća počela da se komplikuje jer je dobila hipertenziju, pa su joj propisani lekovi za snižavanje pritiska a ima i prekomernu gojaznost.
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

- Njeno trenutno stanje je stabilno i neprekidno se prati, plod je vitalan i o daljim koracima vezano za porođaj će odluku doneti ginekolozi. Druga trudnica je stabilno, ima pogoršanje respiratorne funkcije, ali trenutno ne zahteva intenzivno lečenje i trenutno se nalazi na odeljnju Klinike za pulmologiju - navodi prof. dr Janković.

Kako navode u Kliničkom centru u Nišu, trudnica stara 34 godine koja je na Klinici za pulmologiju je na kiseoničkoj potpori, lekari svih specijalnosti 24 časa prate njeno stanje, a evidentno je blago poboljšanje zdravstvenog stanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading