"IMAMO SAMO JEDAN CILJ": Tepavčevićeva upozorava da je situacija sa koronom još uvek nestabilna

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.07.2020

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je situacija u Srbiji sa koronavirusom i dalje nestabilna.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Vidimo da nije došlo do eksplozivnog porasta, očigledno je potrebno izvesno vreme da vidimo silazni trend. I relativna stagnacija broja obolelih ovih dana jeste nešto što nam govori da smo na dobrom putu - rekla je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Kaže da brojevi ukazuju na značajnu raširenost i transmisiju virusa u populaciji i poručila da sada više nego ikad treba da damo sve od sebe da zaustavimo put korona virusa.

Ona je napomenila da je neophodno da prođe određeno vreme da bi donete mere dale rezultate.

- Niko od nas nije apriori za neke najrestriktivnije mere, nego one koje daju najviše efekta i dobrobiti našem stanovništvu. Mere zatvaranja se nisu pokazale dobro u mnogim zemljama sveta. U svakom slučaju, prati se na svakodnevnom nivou šta se sve može uraditi. Ako gledate sve strategije širom sveta, videćete da su one sve iste - rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, mlada populacija se više izlaže virusu i da je 65 odsto obolelih u uzrasnoj grupi 20 do 49 godina.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Kada je reč o prenošenju koronavirusa vazduhom, Kisić Tepavčević je navela da je dominantan kapljični put, ali da se ne može u potpunosti isključiti ni prenos putem vazduha.

- Svaki novi dan imamo laboratorijski potvrđenih par stotina slučajeva zaraze, uzimamo u obzir i veliki broj potencijalnih rezervoara, koji se broje u hiljadima. Mi da nismo primenili ovakve mere, sigurno da bi broj bio višestruko veci. Ne treba da bude podatak koji nas vodi, ali jeste značajan podatak i da treba da primenjujemo mere u značajnom procentu - rekla je ona.

Kisić Tepavčević je istakla da zasad imamo stagnaciju, ali da se u narednim danima očekuje postepen pad.

- Jedini cilj je da nemamo uopšte obolelih, i da nemamo virus uopšte u populaciji - istakla je Kisić Tepavcević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading