Pomozite radnicima, ne dirajte kazaljke!

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

27.10.2017

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne terajte srpske radnike da menjaju navike - ukinite pomeranje sata! To za Srpski telegraf poručuje Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije (URS), koji je podržao pisanje našeg lista o štetnosti zimskog i letnjeg računanja vremena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pomeranje vremena nikome ne donosi pogodnosti

Iako će se u nedelju spavati duže jer se kazaljke pomeraju sat unazad, građanima će biti potrebni dani da se priviknu na novu satnicu.

To najviše muči ljude koji rade, oni pomeraju ritam života i radnih obaveza, kao i ishrane

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse

NIKAKVA KORIST

- Apsolutno podržavam Srpski telegraf i raduje me što ste pokrenuli ovu temu. Ne vidim kako pomeranje sata može da nam koristi. Ušteda struje nije dovoljan argument. Prosta logika kaže: ako ranije upališ svetlo, ranije ćeš ga i ugasiti. Pomeranje samo remeti ritam zaposlenog čoveka i tera ga da se prilagođava novoj satnici, za šta je opet potrebno određeno vreme - smatra Atanacković.

Polemika o zimskom i letnjem računanju vremena vodi se svake godine, a sada se dodatno zaoštrila jer je i grupa poslanika Evropskog parlamenta zatražila da se ova praksa ukine.

Dobra vest je da, ako EU prihvati tu inicijativu, moraće da je primeni i Srbija jer je domaći zakon o računanju vremena usklađen s praksom u EU. To je, uostalom, i obaveza Srbije u procesu pristupanja EU.

PODRŠKA LEKARA

Ukidanje pomeranja sata među prvima podržavaju lekari. To, tvrde, remeti uobičajeni biološki ciklus ljudi. Najteže pada depresivcima, dijabetičarima i hipertenzičarima, a procena je da čak i zdravima treba do tri nedelje da se prilagode. Da promena kazaljki na satu utiče na organizam, slaže se i specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević.

- To najviše muči ljude koji rade, oni pomeraju ritam života i radnih obaveza, kao i ishrane. Ipak, lakše podnosimo pomeranje sata unazad nego unapred jer je to baš stres za organizam - kaže dr Dimitrijević.

Za primenu pomeranja sata nadležno je Ministarstvo privrede, ali do zaključenja ovog broja nije odgovorilo na pitanje da li se razmatra mogućnost ukidanja ove prakse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading