Elektronski recepti kreću od danas!

Autor: Tanjug

Vesti

30.10.2017

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elektronski recepti od danas se uvode u 10 beogradskih opština i do kraja godine zameniće papirne recepte u celom Beogradu, a početkom sledeće godine pacijenti u celoj Srbiji do leka će dolaziti "e-receptom", izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Ministar je za RTS rekao da je uvođenje "e-recepta" u zdravstveni sistem odlična vest za sve pacijente, a posebno za hronične bolesnike, koji više neće morati da odlaze svakog meseca ili češće po novi papirni recept.

- Ovako će na osnovu procene njihovog lekara, jednom ili dvaput godišnje otići kod lekara osim ako nema nekih promena, a za sve ostalo idu direktno u apoteku po lek koji su do tada koristili - rekao je Lončar.

Ministar je dodao da se elektronski recepti postepeno uvode jer je bilo potrebno obučiti sve one koji učestvuju u ovom procesu.

Apoteke u kojima je moguće preuzeti lekove putem elektronskog recepta biće obeležene posebnim nalepnicama.

Olakšica za lekare

Na pitanje koliko će nova mera olakšati posao lekara i doprineti uštedama u zdravstvenom sistemu, Lončar je naveo da će ubuduće lekari opšte prakse biti rasterećeniji i da će više moći da se bave preventivom, a ne papirologijom i birokratijom.

- Godišnje se izda 65 miliona papirnih recepata, tako da će sada biti izbegnuti komplikacije oko toga. Ovo je ozbiljan benefit i za pacijente koji neće morati da plaćaju participaciju i stalno zakazuju dolazak kod svog lekara - rekao je Lončar.

Elektronski recepti od danas su dostupni u Domovima zdravlja u beogradskim opštinama Savski venac, Stari grad, Palilula, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica i Rakovica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading