STATISTIKA: Koliko su boginje zaista opasne?

Autor: blic.rs

Vesti

04.11.2017

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morbile su tri puta zaraznije od velikih boginja, a osam puta od sezonskog gripa, otkriva za “Blic” epidemiolog Zoran Radovanović, koji tvrdi da je jedina prava zaštita protiv ove bolesti MMR vakcina.

Male boginje ne prestaju da haraju Srbijom

- Male boginje su jedna od najzaraznijih bolesti. U sredini u kojoj niko nije primio MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka, jedan bolesnik zarazi od 12 do 17 osoba! Poređenja radi, jedan bolesnik zaražen velikim boginjama zarazi od pet do sedam osoba, a bolesnik od gripa zarazi manje od dvoje. A grip se kao plamen širi, a zamislite tek koliko se brzo šire male boginje, koje su neuporedivo zaraznije. Ova bolest se prenosi kapljicama, ako neko kine, vi to udišete i tako se zarazite - objašnjava Radovanović.

Zbog niskog obuhvata imunizacije MMR-om, stručnjaci upozoravaju da smo u opasnosti od epidemije. U Kraljevu je već prijavljena epidemija u porodici nakon što su majka (26) i tromesečna beba obolele posle posete rođacima u Prištini, dok je epidemija u Bujanovcu prijavljena na osnovu dva slučaja kod studenata medicine.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, potrebno je da bude vakcinisano preko 95 odsto stanovništva, a u Srbiji je taj procenat prošle godine iznosio 81 odsto, dok je u Beogradu prema pristiglim podacima za ovu godinu vakcinisano tek 43 odsto dece.

U najvećem riziku od komplikacija su deca do pet godina i stariji od 20, a posebno oni koji već boluju od neke bolesti.

- Morbili su posebno opasni za malu decu. Svaka hiljadita osoba zaražena ovim virusom dobije zapaljenje mozga, svako dvadeseto dete zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici ili na ozbiljnom lečenju, a jedan od 5.000 slučajeva završi kao biljka i izgubi život od komplikacija koje se manifestuju tek nakon nekoliko godina od prvih simptoma bolesti - upozorava Radovanović.

Znajući da su male boginje trostruko zaraznije od velikih boginja, potrebno je da se nevakcinisani hitno zaštite radi sprečavanja epidemije.

Podsetimo, sredinom marta 1972. godine na Kosovu je otkrivena epidemija velikih boginja. U to doba procenat vakcinisanih je iznosio oko 80 odsto. Tokom epidemije se u celoj Srbiji razbolelo 175 ljudi, na Kosovu je preminulo 25, a u Beogradu šestoro.

Od 10 dece s poremećajem razvoja, sedmoro nije primilo MMR!

Direktorka Doma zdravlja Stari grad Vesna Janjušević kaže da je zadovoljnija obimom vakcinacije u ovoj opštini, ali da ne shvata i dalje insistiranje na povezanosti MMR vakcine i autizma, jer je istraživanje u Domu zdravlja na čijem je čelu, pokazalo da od desetoro dece koja imaju neki oblik poremećaja razvoja, njih 70 odsto nije vakcinisano.

- Razlozi za pojavu autizma se još ne znaju, a antivakcinalni lobi zloupotrebljava podatke. Ne postoji nijedna povezanost autizma sa vakcinom MMR izuzev vremenske povezanosti, jer se vakcina daje u drugoj godini života, a simptomi autizma se takođe pojavljuju u drugoj godini života - rekla je Janjuševićeva.

Dvogodišnji dečak sa Kosova na lečenju u Beogradu

U Srbiji je potvrđen još jedan slučaj malih boginja kod dečaka iz srpske enklave na KiM, koji je smešten na Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu.

Sumnju na male boginje prijavio je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, a laboratorijskom analizom Instituta “Torlak” bolest je potvrđena.

Radi se o dečaku od dve godine i dva meseca, koje leži na odeljenju hematologije Instituta zbog svoje primarne bolesti.

- U vreme prijema pacijent je bio u inkubacionom periodu infekcije malih boginja, a kliničke znake i simptome morbila ispoljio je osmog dana od prijema. Ustanovljeno je da dete nije vakcinisano MMR vakcinom. Zbog kontakta sa obolelima u periodu njegove infektivnosti, sprovodi se ispitivanje lica s kojima je dečak bio u kontaktu i preduzimaju mere sprečavanja širenja infekcije uz ciljani kontinuirani epidemiološki nadzor - kažu za “Blic” iz Tima za sprečavanje bolničkih infekcija Instituta.

Dodaju i da zaraženi dečak nije životno ugrožen, kao i da je dobrog opšteg stanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading