NE DAJTE U VRTIĆ NEVAKCINISANOJ DECI!

Vesti

09.11.2017

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vrtiće će i dalje bez problema moći da idu sva deca bez obzira na to da li su vakcinisana ili ne, uprkos epidemiji morbila, koja se širi Srbijom! Zbog toga je sekretar za dečju zaštitu Slavko Gak predškolskim ustanovama u Beogradu naložio da pojačaju preventivne mere kako bi se sprečilo prenošenje i širenje infekcije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Predškolske ustanove ne mogu da odbiju mališane koji nisu primili vakcine, poručuje direktorka PU Savski venac

Imajući u vidu da je stanje alarmantno, pedijatar dr Radmila Kosić apeluje na roditelje čija deca idu u vrtić da moraju da ih vakcinišu kako bi zaštitila i sebe i druge mališane jer je to jedini način da se spreči širenje ovog opasnog virusa.

64 ljudi obolelo je od malih boginja u Srbiji zajedno sa srpskim enklavama na Kosovu

Govoreći o tome da bi nevakcinisanoj deci, koja su i najugroženija, trebalo zabraniti da dolaze u vrtić, direktorka PU Savski venac Gordana Petrović kaže da nemaju ingerencije da odbiju decu koja nisu vakcinisana ili da roditeljima daju nalog da to učine.

- To bismo mogli da uradimo samo ako grad izda nalog ustanovama da, kao vid prevencije od morbila, ne primaju nevakcinisanu decu. Pedijatri su u obavezi da objasne roditeljima da deca moraju biti vakcinisana, osim ako za to nema medicinskih kontraindikacija - kaže Petrovićeva.

Vrtićima u Beogradu naloženo da pojačaju preventivne mere kako bi se sprečilo prenošenje i širenje infekcije

Iako je bilo reči da pedijatri nevakcinisanoj deci neće izdavati potvrde da su zdrava, zasad se to samo radi u DZ Stari grad. U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pak kažu da se ove potvrde moraju izdavati bez obzira na vakcine, ali uz napomenu ako dete nije vakcinisano.

Pomoćnik direktora DZ Palilula dr Igor Dimitrijev ističe da ih na to obavezuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

- Mi napišemo da dete nije vakcinisano i razlog, pa neka vrtić odluči da li će ga primiti ili ne - naglašava on.

Međutim, u DZ Stari grad su odlučni da za nevakcinisanu decu ne popunjavaju zdravstvene kartone za vrtiće.

dr Radmila Kosić,pedijatar

Roditelji, vakcinišite decu jer je to jedini način da zaštitite i njih i druge

- To bi bilo vrlo opasno, naročito sada kad je prijavljena epidemija malih boginja - objašnjava prim. dr Vesna Janjušević, v. d. direktora ustanove, uz napomenu da poslednja tri meseca pozivaju roditelje dece koja nisu primila MMR (male boginje, rubeole i zauške), te da je od tada vakcinisano duplo više mališana nego u prvih šest meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading