OLAKŠICA OD DECEMBRA: Brže i lakše do refundacije za privatne vrtiće

Autor: Tanjug

Vesti

13.11.2017

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od narednog meseca, roditelji će u Beogradu moći brže i lakše, uz samo jedan obrazac godišnje, od Grada da dobijaju povraćaj novca za privatne vrtiće, najavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Roditelji će od sledećeg meseca brže dolaziti do refundacije za privatne vrtiće

Na sastanku sa predstavnicima više od 160 privatnih predškolskih ustanova u Beogradu koje su u sistemu subvencija grada, Gak je predstavio novi obrazac koji će roditelji čija deca borave u 240 privatnih vrtića na teritoriji Beograda potpisivati samo jednom.

- Taj obrazac će važiti dok traje rešenje, i roditelji više neće morati da podnose dokumentaciju svakog meseca - rekao je Gak novinarima.

On je pojasnio da će od sledećeg meseca postupak refundacije biti značajno jednostavniji i da će roditelji biti oslobođeni obaveza mesečnog podnošenja dokumenatcije te da će dokaze o uplati i zahteve za plaćanjem umesto roditelja lično dostavljati privatni vrtići i-mejlom.

- To ce značajno ubrzati obradu podataka i plaćanje, a u sledećoj fazi ceo sistem će biti onlajn pomoću softvera kojim će se beležiti tačna dolaznost dece i koji će obračunavati iznos refundacije - napomenuo je Gak.

Plan je, kako je naveo, da već u prvom kvartalu sledeće godine roditeljima u prvoj polovini meseca Grad roditeljima daje refundaciju sredstava, koja iznosi 80 odsto ekonomske cene privatnih vrtića.

- To je ono što predviđa zakon i držimo se toga da onu ekonomsku cenu koju grad propisuje prema državnim vrtićima, refundiramo i ka privatnim - napomenuo je Gak.

Prema njegovim rečima, ove godine ekonomska cena vrtića iznosi 27.950 dinara, tako da grad na mesečnom nivou refundira roditeljma oko 22.300 dinara.

- Nekada je to više nekada manje ali to je procentualno jako malo i zavisi od broja rasnih rada - ukazao je Gak.

U beogradskim privatnim vrtićima Grad Beograd sufinansira boravak više od 11.600 dece za šta je samo u prvih deset meseci 2017. godine izdvojeno 1,6 milijardi dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading