ČIM ZAHLADNI, DERU NAM KOŽU S LEĐA!

Vesti

04.12.2017

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naglo zahlađenje i dolazak zime trgovci su iskoristili da cene toplije garderobe i obuće podignu do nebesa! Tako se skoro isti kaputi koji su prošle godine u ovo vreme koštali do 10.000 dinara sada prodaju za 12.000-13.000 dinara.

Foto: e-stock/M. JOŠIDA
Deru sa cenama

Cene su za oko 20 odsto veće i kada je reč o ostaloj zimskoj odeći. Najobičnija zimska kapa u beogradskim radnjama košta i do 4.000 dinara, a slično je i sa šalovima, za koje bi se po cenama reklo da ih izrađuju od srebrnih niti.

- Imam platu malo veću od proseka, a kad uđem u radnje, osećam se kao siromah. Krenula sam da pazarim šal i kapu računajući da će mi za obe stvari biti dovoljno 1.500 dinara. Na kraju sam toliko dala samo za kapu, a šal ću po nekoj pristojniji ceni pokušati da nađem na pijaci, mada sam čula da su sada i tamo podigli cene - žali se Beograđanka Biljana L. (30).

IZBEGAVATI BRENDOVE

U sličnoj situaciji našao se i Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS). Na kapi koja mu se dopala pisala je neverovatna cena - 2.500 dinara.

Prosečne cene u Beogradu

Zimska jakna 8.000-13.000
Kaput 9.000-17.000
Čizme za vlažno vreme oko 13.000
Šal

2.000-4.000

Rukavice 1.000-3.000
Džemper

3.500-6.000

Kapa 1.000-4.000

- Trgovci se sada ponašaju prema zakonu ponude i potražnje. Znaju da je stiglo hladno vreme i da građani koji nisu pripremljeni za zimu nemaju izbora, već moraju odmah da pazare sve što im treba. Moj savet je da se sada izbegavaju brendirane radnje jer se pola novca u tom slučaju daje na marku, ime, a ne na kvalitet - kaže Nikolić.

NEZNATNA SNIŽENJA

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, ističe da je, pored nerealnih cena zimske garderobe i obuće, problem i što će se upravo na te cene računati i popust pred Novu godinu.

- Trgovci će najaviti veoma velika sniženja pred Novu godinu, ali imajući u vidu da će ta sniženja ići na već previsoke cene garderobe i obuće, znači da pravog popusta neće ni biti. Nisam začuđen ovim što rade jer trgovci koriste svaku priliku u kojoj mogu da povećaju cene, a da potrošači ne reaguju burnije. To je upravo ova situacija. Stigla je zima i građani ne mogu čekati novogodišnje sniženje da se obuku toplije - zaključuje Bogosavljević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading