DRAMATIČNI PODACI: 20.000 dece u Beogradu nije vakcinisano

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

15.12.2017

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakim danom broj obolelih od malih boginja ozbiljno će se povećavati, s obzirom na to da je zaraza počela da se širi i među decom koja idu u vrtiće.

Foto: Ilustracija

Podatak da više od 20.000 beogradske dece do 12 godine nije primilo MMR vakcinu je posebno zabrinjavajuć, pogotovu što je uz dva, za koja smo saznali juče, danas prijavljen još jedan slučaj morbila u beogradskim vrtićima.

A upravo to - širenje malih boginja u vrtićima, najgori je scenario od kojeg strepe epidemiolozi. Širenje zaraze je tada gotovo nemoguće sprečiti. Prvi na udaru su nevakcinisani mališani, ali, zbog pada kolektivnog imuniteta, mogu da se zaraze i oni koji su vakcinu primili.

Male šanse da se spreči epidemija

Epidemiolozi objašnjavaju da teoretski sve manje postoje šanse da se prenošenje virusa suzbije u potpunosti i zaustavi.

Svakim danom imamo sve više obolelih. Prema podacima Instuta za javno zdravlje "Batut" u Srbiji je registrovano 487 obolelih uključujući i srpske enklave na KiM, a kod 52 osobe konstatovana je upala pluća kao komplikacija virusa, zbog čega su te osobe morale da budu zadržne u bolnici na lečenju.

Primer koji pojašnjava koliko se male boginje brzo šire, upravo pokazuju podaci Batuta, po kojima je za nedelju dana (od 7. do 13. decembra) u Srbiji registrovano 111 obolelih, što je četiri puta više nego za ceo oktobar, kada je ukupno bilo registrovano novih 27 obolelih.

- Epidemija malih boginja se ubrzava, pojačava i trajaće još mesecima - upozorava epidemiolog dr Predrag Kon.

A do tada, ne može baš mnogo toga da se uradi, s jedne strane zato što se radi o veoma zaraznom oboljenju, a sa druge što se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne sprovodi u potpunosti.

Foto: Ilustracija

Naime, nevakcinisanoj deci dozvoljeno je da idu u vrtiće. Iako u predškolskim ustanovama vaspitači traže na uvid vakcinalni status mališana, ipak se do sada još nije desilo da neko dete bude vraćeno kući.

- Početkom novembra od Gradskog sekretarijata za obrazovanje i socijalnu zaštitu dobili smo obaveštenje šta treba da radimo jer je prijavljena epidemija malih boginja. Ukoliko primetimo da neko dete nije dobro, da ima temperaturu i ospu, brzo moramo da ga izolujemo, obavestimo roditelje, kao i roditelje druge dece. Takođe, o svemu je potrebno da obavestimo i dom zdravlja, kao i Institut za javno zdravlje. U predškolskoj ustanovi potrebno je voditi pojačane higijenske mere, svakodnevno dezinfikovati igračke i prostorije u kojima borave deca - kaže sagovornica iz jedne beogradske predškolske ustanove.

Gde je najkritičnije?

Prema epidemiološkim podacima Instituta "Batut" u Beogradu, Kraljevu i Nišu, gradovima gde su prijavljene epidemije, svakim danom ima sve više obolelih.

Inače, u ovim gradovima je i najlošiji obuhvat vakcinisane dece MMR cepivom. Zbog toga je važno da se o tome govori i da se traži od roditelja koji do sada nisu vakcinisali svoju decu koja idu u dečije kolektive da to učine.

- Prema preliminarnim podacima iz elektronskog registra više od 20.000 dece do 12 godina u Beogradu nije vakcinisano. Ovaj podatak se odnosi samo na 12 domova zdravlja. To je veliki broj nevakcinisanih i ukoliko se ne smanji taj broj epidemija će se neprekidno održavati i tokom sledeće godine - objašnjava dr Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading