Preminuo mladić od posledica morbila: NA UDARU SVI KOJI NISU PRIMILI DVE VAKCINE

Vesti

28.12.2017

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva žrtva malih boginja u Srbiji je 30-godišnji Beograđanin A. A., koji je preminuo juče na odeljenju intenzivne nege Klinike za infektivne i tropske bolesti, a mladić je, kako saznajemo, pre zaraze bio zdrav. Lekari upozoravaju da su u najvećoj opasnosti svi rođeni pre 1996. jer nisu primili dve doze vakcine protiv opasnog virusa.

Nevakcinisani su na udaru boginja

A. A. nije imao nijednu hroničnu ni imunološku bolest, odnosno pre zaraze je bio zdrav, ali nevakcinisan.

- Male boginje izazvale su teške komplikacije kod našeg pacijenta. Sa upalom pluća primili smo ga 22. decembra. Upala je nastala kao komplikacija malih boginja, a nije bio vakcinisan MMR vakcinom. Preduzeli smo sve mere, ali su one za male boginje vrlo ograničene jer ne postoji specifičan lek koji će delovati na virus. Pored svih naših napora, došlo je do potpunog otkazivanja plućne funkcije i oboleli je umro - rekao je dr Goran Stevanović, direktor klinike.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

BEBE NAJUGROŽENIJE

Lekari upozoravaju da su u najvećoj opasnosti od malih boginja odojčad, ali i svi oni rođeni pre 1996. godine, otkad se primaju dve doze vakcine protiv opasnog virusa, koje stvaraju doživotni imunitet.

- Najčešće komplikacije malih boginja su upala pluća i mozga, tačnije oštećenja nervnog sistema. Vakcina za zaštitu od malih boginja u Srbiji se daje od 1976, ali se sve do 1996. davala jedna doza, koja štiti oko 10 godina, i nakon toga osoba više nije imuna. Oni koji imaju između 20 i 40 godina nisu preležali virus, a nisu primili ni dve doze vakcine. S druge strane, oni koji jesu, imaju doživotni imunitet. Stariji građani su većinom preležali morbile u detinjstvu, a oni koji nisu, suočavaju se sa teškim komplikacijama ako se zaraze - objašnjava dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

UPALA PLUĆA

Povodom smrti A. A., doktor Radovanović ističe da u siromašnim zemljama svaka peta osoba umire od upale pluća, koja nastaje kao komplikacija morbila, dok u zapadnoj Evropi pogađa samo pet odsto građana.

- Male boginje dovode do smanjene otpornosti organizma i do bakterijske upale pluća, koja se samo "zakači" na morbile - kaže dr Radovanović.

 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading