KUPCI, OPREZ: Pažljivo birajte robu - UVALJUJU NAM POKVARENU RIBU!
U danima oko Badnjeg dana proda se oko 300 tona sveže ribe, a ribarnice koje ne mogu da isprate 40 puta veću tražnju nego inače često koriste ovaj praznik da nam uvale nekvalitetne, predugo zamrznute, pa čak i pokvarene proizvode.
Prodavci na pijacama i u prodavnicama najčešće nam podmeću odmrznutog vijetnamskog soma pangazijusa umesto sveže i znatno skuplje ribe list. Uvoznici tvrde da vijetnamski som, umesto deset odsto ledene glazure, često ima dva i po puta više, što znači da kupac posle odmrzavanja dobija mnogo više vode nego mesa.
7 kilograma ribe pojede prosečan Srbin
Ribar Milan Protić objašnjava da bajatu ribu prvo otkriva neprijatan miris, ali može da se prepozna i po mutnim i upalim očima i suvim škrgama.
21,4 kilograma ribe pojede prosečan žitelj zapadne Evrope
- Koža svežih riba mora biti vlažna, neoštećena i sa metalnim sjajem. Krljušt mora da bude čvrsto priljubljena uz telo, a sveža riba mora biti glatka tako da izmiče iz ruku.
Ribu uvozimo iz Tajlanda, Argentine, Norveške, Kine, Vijetnama
Meso svežih riba je čvrsto i kada se pritisne palcem brzo se vrati u pređašnje stanje. Ako je meso mekano, slepljeno uz kost i neelastično, nemojte da kupujete ribu. Takođe, ako riba ne stoji na ledu, ne kupujte je - priča ovaj alas.
Kako prepoznati kvalitetnu ribu |
|
---|---|
SVEŽA RIBA | POKVARENA RIBA |
prijatan miris | neugodan, oštar miris na trulež |
oči bistre i izbuljene | oči mutne i upale |
škrge vlažne | škrge suve i sivkastosmeđe |
koža vlažna, neoštećena, metalnog sjaja | koža ispucala, nabrekla, bez sjaja |
krljušt pripijena uz telo | krljušt otpada |
meso čvrsto | meso meko, sivo i neelastično |
analni otvor stisnut | analni otvor ispupčen |
POLA ZARADE ZA PROSLAVU BOŽIĆA
Obilje na prazničnom stolu simbol je bogatstva tokom cele godine, pa i najštedljiviji građani Srbije za vreme Božića troše bez mnogo razmišljanja. Prebranac, riba, riblja čorba i ostali posni specijaliteti krasiće trpezu za Badnje veče, dok će božićni ručak neizbežno obuhvatiti predjelo, pite, pečenje, sarme, torte i slične đakonije.
30 firmi uvozi ribu u Srbiju
Da bi se ova dva dana obeležila kako dolikuje, nezaobilazna je i činija sa suvim i jezgrovitim voćem, badnjak, pšenica, ali i sitni poklončići za ukućane, što prosečnu porodicu košta gotovo polovinu plate, a i više ukoliko odluče da okrenu prase ili jagnje na ražnju.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)