Koristeći se NEPOUZDANIM podacima BCBP želi da menja zakone!

Autor:

Vesti

13.01.2018

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) o nespojivosti funkcija policijskih službenika otvorilo je mnoga pitanja o relevantnosti podataka, metodologiji anketiranja, a samim tim i validnosti celokupnog istraživanja.

RepublikaFoto: cik.co.rs
CIK je razgovarao sa sindikatima policije i zaključak je da oni nisu učestvovali u istraživanju

Prikazani rezultati navedenog istraživanja sprovedenog na uzorku od 796 ispitanika predstavljeni su kao stavovi policije, bez napominjanja da su to bili stavovi sindikalnih grupa koje su učestvovale u istraživanju, a ne stavovi policije u celini.

CIK je, u razgovoru sa sindikatima policije koje je BCBP naveo da su učestvovali u anketi, istražio na koji način je anketa sprovedena i da li su sindikati, odnosno njihovi članovi, zaista učestvovali u ovom istraživanju. Cilj je bio razrešiti nedoumicu o tome da li rezultati zaista predstavljaju stavove policajaca, kako tvrdi BCBP, kao i da li je reč o validnim zaljučcima na osnovu kojih oni predlažu izmene zakonske regulative u jednom od najznačajnijih ministarstava u u zemlji?

Kao što je CIK već pisao, nedavno su se pojavili komentari na istraživanje BCBP o nespojivosti funkcija policijskih službenika . Glavni argumenti u prilog nevalidnosti bili su da je uzorak bio prigodan, a ne standardizovan, što znači da nije odabran prema jasnim metodološkim pravilima, već proizvoljno, kako bi istraživačima bilo što lakše. BCBP je to i naveo u svojoj publikaciji, doduše, u jednom kratkom komentaru ispod grafikona.

Nezavisni sindikat policije (NSP): BCBP rekao da smo učestvovali u istraživanju, a nisu nas ni kontaktirali, niti su naši članovi popunjavali upitnik

Međutim, ono što ostavlja utisak proizvoljnog prikazivanja zaključaka i tendencioznosti jeste što BCBP i njegovi istraživači nigde u javnosti i medijima nisu rekli da je to prigodan uzorak i stav sindikalaca u policiji, već su dopustili da pojedini mediji pomenuto istraživanje prenesu "stavove policije".

Iako je BCBP naveo da je u istraživanju učestvovalo četiri sindikata i jedno strukovno udruženje, postavlja se pitanje zašto je BCBP (ne)namerno zaboravio da kaže da dva sindikata uopšte nisu ni učestvovala, među njima je Nezavisni sindikat policije koji ima preko 20 hiljada članova.

Napominjemo da je rok za sprovođenje ankete BCBP-a, bio kraj marta 2017. godine, a da su rezultati trebali da budu gotovi još u aprilu 2017. Međutim, ovo udruženje je rezultate istraživanja u kom je učestvovalo 796 ispitanika objavilo tek osam meseci kasnije, u decembru 2017.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading