AMERIKANCI IZDALI UPOZORENJE PRVOG NIVOA: Ne putujte u Srbiju!

Autor: b92.net, Republika

Vesti

19.01.2018

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Stejt deparment izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Insitut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" saopštio je u četvrtak da je za tri i po meseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji.

Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija - tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dečak u Nišu.

ajmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe.

Takođe, iz Kliničkog centra Srbije istakli su nedavno da su male boginje (morbile) dijagnostifikovane kod 13 zdravstvenih radnika.

- Većina obolelih je nevakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana protiv morbila. Među obolelima ima lekara, medicinskih sestara, laboratorijskih i rentdgen tehničara i pomoćnog osoblja - rečeno je Beti u KCS.

Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od godinu dana do navršenih 14 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading