MINISTARSTVO OBJAVILO NACRT IZMENA USTAVA

Autor: Tanjug

Vesti

22.01.2018

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacrt izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa objavljen je na sajtu Ministarstva pravde radi javne rasprave, koja će u ovoj fazi trajati do 8. marta.

RepublikaFoto: vss.sud.rs
Foto: Ilustracija

Među najvažnijim izmenama Ustava su da se iz članstva najvišeg sudijskog organa - Visokog saveta sudstva isključuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

VSS i DVT

U njegovom sastavu više neće biti član skupštinskog odbora za pravosuđe, kao ni ministar pravde.

Naime Nacrt ustavnih amandmana predviđa da u sastavu VSS bude 10 umesto dosadašnjih 11 članova. 

Pet članova će biti sudije koje biraju njihove kolege sudije i pet istaknutih pravnika koje bira Narodna skupština. 

Članovi saveta će ubuduće sami birati predsedavajućeg VSS i DVT. 

Što se tiče sastava Državnog veća tužilaca, njemu se menja ime u Visoki savet tužilaca. 

Predloženi ustavni amandani predviđaju da ga čini 11 članova - četiri zamenika javnih tužilaca koje biraju javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, pet istaknutih  pravnika koje bira Narodna skupština, Vrhovni javni tužilac Srbije i ministar pravde. 

Ministarstvo pravde je pozvalo predstavnike državnih organa, civilnog društva, stručnu javnost, kao i druge zainteresovane da mu obrazložene komentare na Radni tekst amandmana na Ustav dostave do 8. marta. 

Ovaj, radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije biće do kraja meseca objavljen i na engleskom jeziku, navelo je Ministarstvo pravde. 

Izveštaj o javnoj raspravi

Ministarstvo pravde će, nakon naznačenog roka, sačiniti i objaviti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi. 

Povodom objavljennih izmena Ustava Ministarstvo pravde će održati četiri okrugla stola i to 5. februara u Beogradu, 19, februara u Kragujevcu, 26. febraura u Nišu i 5. marta u Novom Sadu. 

Nacrt će, prema najavi ministarke pravde Nele Kuburović, biti prosleđen i na mišljenje Venecijaskoj komisiji, koja će imati redovno zasedanje u junu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading