SVETI TRIFUN ILI SVETI VALENTIN - Važno je da slavimo ljubav!

Autor:

Vesti

14.02.2018

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna kao zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana.

Foto: twitter.com/GlasZapadneSRB
Bilo da slavite Svetog Trifuna ili Svetog Valentina, važno je da se volite

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik posvećen Svetom Trifunu velikomučeniku koji je stradao za hrišćansku veru.

Sveti Trifun se smatra kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole i neguju hrišćansku ljubav. Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu.

Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima. Posebno ga slave vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Na današnji dan vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda.

Svetog Trifuna slave srpske porodice kao krsnu slavu i mole se njemu da zaštite polja od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda.

RepublikaFoto: twitter.com/7cafemontenegro

Rimokatolici slave Svetog Valentina

U rimokatoličkoj crkvi danas se praznuje Sveti Valentin mučenik, koji je bio hrabar da se usprotivi odluci imepratora Klaudijusa i da tajno venčava vojnike kojima je to bilo strogo zabranjeno, jer se verovalo da su oženjeni ljudi loši vojnici. Zato ga je Klaudijus pogubio.

Pre smrti, on je slepoj tamničarevoj ćerki poslao jedno pismo u kome joj se zahvaljuje na svemu, a u njemu šalje i žuti šafran, a po primanju pisma devojka je progledala.

Ovaj praznik se u pravoslavnoj crkvi obeležava tek 12. avgusta i za ovaj praznik nisu vezani neki posebni običaji kao u rimokatoličkoj. Pogrešno je, upozoravaju svi pravoslavni sveštenici, da ga praznujemo kada i kao rimokatolici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading