Pet stvari koje niste znali o Sretenju!

Autor: M. LESKOVAC/ A. VUŠOVIĆ MARKOVIĆ

Vesti

15.02.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sretenje, jedan od najvažnijih i najlepših praznika za našu zemlju, slavimo kao simbol borbe za slobodu i građanska prava. Pre tačno 214 godina počela je Srpska revolucija, najveći narodni ustanak u istoriji Otomanskog carstva, koji je omogućio nastanak Srbije kakvu danas poznajemo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Dan državnosti

Istoričar Predrag Marković kaže da su za Sretenje vezane neke od najlepših priča srpske prošlosti.

 

- To je priča o narodu koji se za života jedne generacije uzdigao iz statusa poniženih do naroda koji uvodi najnaprednije zakonske tekovine svog vremena. Prvi srpski ustanak 1804. i demokratski ustav iz 1835. dva su vida borbe za slobodu. Prvi je oružana borba protiv ogromne sile, turske carevine, a drugi je politička borba ustavnim sredstvima - priča Marković.

Ipak, puno je istina o Sretenjskom ustavu i okolnostima njegovog donošenja koje su ostale neispričane - počev od drhtanja despota kneza Miloša pred pobunjenicima do straha čak i najvećih svetskih sila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading