EVO ZAŠTO PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI NOSE BRADE, DOK KATOLIČKI NE! Otkrivena MISTERIJA stara vekovima

Autor:

Vesti

16.07.2023

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste se nekad pitali, tu je odgovor!

EVO ZAŠTO PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI NOSE BRADE, DOK KATOLIČKI NE! Otkrivena MISTERIJA stara vekovima

Foto: facebook.com/Marko Milačić

Sveštenik Predrag Popović

Mnogi muškarci danas nose bradu kao modni detalj, a ukoliko ste se pitali zašto ih nose pravoslavni sveštenici, evo odgovora za vas.

Reč je o tradiciji staroj vekovima. Dok katolički sveštenici retko nose bradu, kod pravoslavnih, to je gotovo uobičajena praksa. Brada koju nose monasi i sveštenici pravoslavnih crkava, neodvojivi je deo indentiteta i ima dugu tradiciju.

U starozavetnoj knizi Levit, postoji scena u kojoj Mojsije miropomaže glavu svog brata Arona stavljajući na taj način službu sveštenstva. Miro se slivalo Aronu niz bradu, a brada koju danas sveštenici nose je simbol ovog obreda.

Sličan simbl predstavalja i epitrajilj, dugačko platno koje stoji oko vrata i spušta se skoro do stopala, bez kojeg sveštena lica ne mogu da vrše službu - krštenja, opela, ispovedanja...

Stari crkveni zapisi kažu da je brada simbol muškosti i da brijati je znači sramoćenje: "Ne strižite kose svoje uokrug, ni grdite brade svoje." - piše u 3. knjizi Mojsijevoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading