DIRIGENTKINJA IZ BEOGRADA TVRDI DA LEČI AUTIZAM KOD DECE - ZA 500 EVRA?! Stručnjaci upozoravaju: Reč je o klasičnom nadrilekarstvu i PREVARI!

Autor:

Vesti

15.08.2023

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji dece obolele od autizma našli su se na meti opasne prevarantkinje, koja im za neverovatnih 497 evra, nudi da za svega mesec dana reši zdravstvene probleme, za koje ni medicina nema leka.

DIRIGENTKINJA IZ BEOGRADA TVRDI DA LEČI AUTIZAM KOD DECE - ZA 500 EVRA?! Stručnjaci upozoravaju: Reč je o klasičnom nadrilekarstvu i PREVARI!

Foto: Shutterstock, Instagram/resi_autizam, Youtube

Reč je o izvesnoj, bar tako se predstavlja na Instagramu, Ani Ivanović, koja nudi brzo rešenje za ovaj izuzetno težak razvojni poremećaj mozga, koji stručnjaci širom sveta već godinama bezuspešno pokušavaju da "dešifruju" i nađu mu bar uzrok.

Izvesna Ana za to vreme je otvorila Instagram stranicu pod nazivom "Reši autizam" i za novac, koji za srpske uslove nije mali, obećava roditeljima da će kroz njen jednomesečni program deca, između ostalog i progovoriti.

Ako se uzme u obzir činjenica da su glavne karakteristike autizma slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, odnosno da većina ove dece tokom celog svog života ostaje neverbalna ili im je jezik veoma oskudan i nefunkcionalan, što roditeljima i predstavlja najveću muku, jasno je da ova žena gađa očeve i majke ovih mališana "tamo gde su najtanji".

Sin joj nikad nije dobio dijagnozu autizma

Iako Ana Ivanović priča kako decu od autizma leči na osnovu iskustva koje je prošla sa svojim sinom, Republika saznaje da on nikad nije dobio dijagnozu autizma.

Dečak, kako saznajemo od jedne od nezadovoljnih bivših klijentica, nikad nije dobio dijagnozu autizma, već je imao problem sa govorom u uzrastu od 3,5 godine.

- Radilo se najverovatnije o dijagnozi disharmoničanog razvoja, koja se postavi velikom broju dece kod kojih je primećen zaostatak u govoru. Najveći broj njih, uz logopedske tretmane, brzo stignu vršnjake jer nemaju zdravstvene probleme.

 

Da je reč o klasičnim nadrilekarstvu i prevari svedoči i činjenica da Ana Ivanović nije ni lekar, ni neuropsihijatar, niti logoped ili defektolog, već je teoretičar muzike, koja, kako je istakla, probleme autizma rešava na osnovu ličnog iskustva jer i ona ima dete koje je, kako navodi, uspešno izlečila?! I koje sad priča "kao navijeno".

Dotična se u jednom postu ovako predstavila:

- Ja sam Ana Ivanović, imam 32 godine i majka sam dva dečaka, od 10 i šest godina. Po struci sam dirigent i vodim hor za decu i odrasle pri jednoj crkvi u Beogradu. Ali mi je primarno da radim na edukaciji roditelja sa decom sa autizmom i drugim neurorazvojnim poremećajima, jer se već godinama edukujem na tom polju, a na čemu sam masterirala sa mojim starijim sinom.

A o svojoj moći piše:

Republika

Foto: Instagram/resi_autizam

Ana Ivanović

- Metod po kome je koncipiran program (metod Doman International Instituta) je najzaslužniji za to što moj Luka čita velikom brzinom, i što je od slabo verbalnog deteta, sa užasnim razumevanjem (sa 5 godina bio je na neurološkom uzrastu deteta od 2,5-3 godine), do deteta koje sada smisleno i povezano govori, prepričava, učestvuje u konverzaciji, sposobno je da izrazi svoje mišljenje, postavlja pitanja, pa i da filozofira na mnoge teme i preispituje nas kao roditelje -zašto nešto može, zašto ne, prati gradivo u školi, druži se sa drugarima - napisala je ova žena o jednom od svojih "čudesnih" metoda.

Stručnjaci pak kažu da autizam nije poremećaj sa kojim se treba igrati i da nikad nisu čuli da je neko nekoga od autizma izlečio, a još manje da se autizam leči.

Dečji psiholog Branka Tišma kaže da je autizam veoma težak poremećaj i da kroz različite stručne i medicinske metode može da se poveća funkcionalnost ove dece, ali da o apsolutnom izlečenju, kad je ovaj poremećaj u pitanju, nema ni govora.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Branka Tišma

- Ljudi moraju da znaju da je reč o teškom poremećaju, koji moraju da dijagnostikuju i tretiraju za to školovani ljudi. To su neuropsihijatri, psihijatri, logopedi, defektolozi... Tačno je, u zavisnosti od uzrasta kad se otkrije autizam i od vrste ovog poremećaja i uz adekvatan rad, može se povećati funkcionalnost ove dece, ali da se izleče, to nikako. I ovo treba uzeti sa rezervom, jer se dešava da čim se napravi i mala pauza u radi, da oni regresiraju i vraćaju se na staro - kaže Branka Tišma.

Pedijatar Saša Milićević kaže da, ako žena stvarno leči od autizma, hitno joj treba dodeliti Nobelovu nagradu.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Saša Milićević

- Bilo bi lepo da neko leči autizam, ali nema od toga ni govora. U stvari, ako žena sertifikuje svoje programe i dokaže da je nekog izlečila, ja ću da joj poverujem, ali dok to ne uradi, ja sve upozoravam da tome ne prilaze ili da prilaze sa skepsom. Ja nisam čuo da je neko izlečen od autizma, čuo sam da može da napreduje u odnosu na startno stanje ako se sa njim ili njom kontinuirano i adekvatno radilo, ali da ta deca izrastu u ljude kao da autizam kod njih nikad nije postojao, toga zaista u praksi nema - zaključuje Miličević.

Bonus video: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading