AFERA "VAKCINE": Vukajlovićeva tuži državu

Autor: Tanjug

Vesti

02.03.2018

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović podnela je tužbu protiv države Srbije zbog neosnovanog pritvaranja i vođenja postupka u kojem je bila optužena za zloupotrebu položaja prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, pišu "Večernje novosti".

RepublikaFoto: youtube.com/ Mira Adanja-Polak
Svetlana Vukajlović

Kako se navodi u tekstu, tužba za naknadu materijalne i nematerijalne štete iznosi nešto više od 14 miliona dinara.

Pre podnošenja tužbe, Vukajlović je nakon odustajanja Tužilaštva od krivičnog gonjenja, Višem sudu podnela zahtev za naknadu troškova koje je imala za svoju odbranu, međutim sud nije uvažio cifru koju je navela, već je odredio manju, zbog čega je, kako navodi za "Novosti", odlučila da podnese tužbu.

- Kad je postupak obustavljen, nisam ni razmišljala da tužim državu, jer nema tih para koje mi mogu nadoknaditi štetu, već sam tražila da mi se nadoknade troškovi odbrane koje sam imala i to ne svojom krivico - navela je Vukajlović za "Novosti".

Više tužilaštvo u Beograduu je početkom decembra 2016. godine odustalo od krivičnog gonjenja Vukajlović i još tri lica, a nakon pet godina vođenja postupka.

Tvrdili su, kako podseća list, da su oni u aferi "vakcine" iz 2009. godine, oštetili državni budžet za 1,25 miliona evra, ali za to nisu imali dokaze.


- Normalno je da tražim da mi se nadoknadi ono što sam plaćala advokatima. Sve radnje koje su preduzimane inicirane su od strane Tužilaštva, a ne od mene. Međutim, sud je našao da polovina troškova koje sam imala nije bila nužna - istakla je ona.

Ona je navela da je, prema mišljenju suda, bilo dovoljno da ona svog advokata viđa jednom mesečno u pritvoru u kojem je provela više od osam meseci.

- Ceo predmet je imao 4.000 strana. Koliko je samo potrebno vremena da se to pročita? I posle neko kažze da je bilo dovoljno da jednom mesečno vidim advokata. To su nedopustive stvari - ocenila je Vukajlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading