Mihajlovićka osudila relativizovanja nasilja nad ženama

Autor: Tanjug

Vesti

04.03.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

" Relativizacija nasilja koja je prisutna u pojedinim medijima apsolutno je neprihvatljiva i nanosi štetu, kako ženama žrtvama nasilja, tako i državi koja se poslednjih par godina ozbiljno bori da spreči nasilje koje najviše pogađa žene i devojčice", izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović o zastupanju žena u medijima

Ona je, reagujući na gostovanje jednog advokata u jutarnjem programu TV Pink, osudila pokušaj da se tema nasilja nad ženama dovede do apsurda, u kom su žene kritikovane kako lažno prijavljuju nasilnike.

- Kada čujete da neko javno izgovori da postoje predominantne žene koje se u kući za sve pitaju i od kojih sve zavisi i da su one te koje najčešće lažno prijavljuju svoje muževe kako bi se domogle stana i imovine, a da ti muževi, ni krivi, ni dužni zbog primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, bivaju izbačeni iz kuće, onda šaljete vrlo opasnu poruku da žene izmišljaju i lažu da su žrtve nasilja i da je nasilje u društvu prihvatljivo - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je istakla da ovakva javna istupanja stavljaju žene na stub srama i omalovažavaju žrtve nasilja, podsetivši da je više od 300 žena ubijeno u poslednjih 10 godina u porodičnom i partnerskom nasilju.

- Naš zadatak je da ohrabrimo žene da prijave nasilnika. Za svaki šamar, pretnju, psihičko nasilje, jer onaj ko je spreman da podigne ruku na nju, spreman je i da je ubije. Ali, takođe, niko od nas, ne sme da zatvara oči pred nasiljem, bilo da se ono dešava našoj komšinici, rođaki ili nepoznatoj ženi na ulici. Ne okrećite glavu, prijavite nasilje -izjavila je Mihajlovićeva.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost dodala je i da je uloga medija u borbi protiv nasilja ogromna i da jedino zajedničkim naporima možemo stati na put ovoj pošasti, ukoliko želimo da Srbija bude društvo bez nasilja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading