ŽIRI OLIZAO TANJIRE SA SRPSKOM POSLASTICOM: Tim studenata iz Zemuna osvojio drugo mesto na takmičenju u Kelnu

Autor:

Vesti

13.11.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U konkurenciji od 14 najboljih studentskih timova Evrope predstavnici Srbije prezentovali su žiriju svoj eko-proizvod "Slatki duo", odnosno organsku poslasticu od sušene domaće šljive i jabuke, bez veštačkih dodataka ili aroma.

ŽIRI OLIZAO TANJIRE SA SRPSKOM POSLASTICOM: Tim studenata iz Zemuna osvojio drugo mesto na takmičenju u Kelnu

Foto: Privatna arhiva

Tim studenata Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna osvojio je drugo mesto za inovativni prehrambeni proizvod na prestižnom evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe 2023, nedavno održanom u nemačkom gradu Kelnu.

U konkurenciji od 14 najboljih studentskih timova Evrope predstavnici Srbije prezentovali su žiriju svoj eko-proizvod "Slatki duo", odnosno organsku poslasticu od sušene domaće šljive i jabuke, bez veštačkih dodataka ili aroma. Činjenica da desert iz Srbije nema dodatog šećera ni brašna fascinirala je žiri, koji je posle celodnevnog odlučivanja i intervjua s učesnicima takmičenja timu iz Srbije dodelio srebrnu plaketu Ecotrophelia Europe 2023.

Tim koji su činili Lav Antićević, Milica Simišić, Vanja Grahovac, Ivana Pejanović prethodno je u oštroj konkurenciji pobedio na nacionalnom takmičenju Ekotrofelija Srbija 2023, održanom tokom juna u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Interesantno je da je nakon izlaganja tima iz Srbije i degustacije deserta od šljive i jabuke jedan od oduševljenih sudija, umesto pitanja, samo mahao praznim tanjirom uz povike: "Bravo, Srbija!" Član tima iz Srbije Milica Simišić kaže da je "Slatki Duo" nastao iz ideje da se na ekoinovativan način spoje ukusi Srbije, odnosno jabuka i šljiva u jedan potpuno nov koncept - dezert od sušenog voća.

- Proces proizvodnje kombinuje tradicionalne i inovativne metode sušenja voća, uz minimalno stvaranje otpada. Na ovaj način se u potpunosti koristi potencijal srpskog organskog voća, koje je vrhunskog kvaliteta i ne sadrži dodati šećer niti bilo kakve aditive - kaže Milica.

Takođe, član tima iz Srbije Lav Antićević ističe da je, pored kvaliteta samog proizvoda, neophodno istaći i sprovođenje ideje o socijalnoj inkluziji. Naime, na ambalaži je i natpis na Brajevom pismu, čime se omogućava lakša kupovina osobama s oštećenim vidom, što je bila novina na takmičenju.

- S obzirom na to da je prošle godine pobedio tim iz Beograda, nije bilo realno očekivali da drugu godinu zaredom zlatna plaketa ode u Srbiju - zaključuje Lav i ističe da uspeh tima postignut u Kelnu ne bi bio moguć bez velike pomoći profesora i asistenata Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, kao i Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije.

Smeštaj u stanu SPC

Tim iz Srbije u Kelnu bio je gost Srpske pravoslavne crkve Vozviždenja Časnog krsta u Kelnu. Naime, starešina hrama protonamesnik Mladen Janjić obezbedio je studentima iz Srbije za vreme takmičenja konak u crkvenom stanu.
U crkvi su nas svi divno dočekali i ovom prilikom želimo da zahvalimo našim divnim domaćinima, koji su nam mnogo olakšali boravak u Kelnu - kaže Milica Simišić.

Otvaranje tržišta za domaće proizvođače

Republika

Foto: Privatna arhiva

Pakovanje "Slatki duo"

Uspeh mladih prehrambenih tehnologa na najbolji mogući način promovisao je inovacije iz Srbije jer je međunarodno takmičenje Ecotrophelia Europe 2023 ove godine održano u okviru jednog od najvećih sajmova hrane u Evropi ANUGA Keln, na kom je svoje proizvode predstavilo više stotina izlagača.

Osvojeno drugo mesto podsetilo je sve da je Srbija inovaciona destinacija u oblasti proizvodnje zdrave hrane, što je i dodatno otvorilo vrata evropskog tržišta za domaće proizvode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading