GUTAJU NOŽEVE, VILJUŠKE, MOBILNE TELEFONE: Ovo su najbizarnije operacije u Srbiji

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

13.03.2018

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvuči neverovatno, ali kašike, noževi, viljuške, igle i mobilni telefoni samo su deo predmeta koje su pacijenti gutali a lekari beogradskih klinika uspevali da im odstrane iz trbuha i spasu im živote.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA pukovnik prof. dr Radoje Doder kaže da su u praksi lekari ove klinike vadili iz stomaka najraznovrsnije predmete, poput kašika, viljušaka, igala, baterija za mobilne telefone, delova fiksnih ortodontskih aparata, olovaka...

- Jedan od najčudnijih slučajeva je lopta izvađena iz želuca prečnika 12 do 13 centimetara, formirana od dlaka kose. Najčešći su, ipak, slučajevi najmlađih pacijenata, dece koja progutaju manje delove igračaka, uglavnom veličine dva do tri milimetra ili novčiće. U takvim slučajevima se postavlja pitanje da li je rizično vaditi te predmete endoskopskim putem jer ova vrsta pacijenata u najvećem broju slučajeva nije životno ugrožena. Tada je važna procena lekarskog tima da li je u interesu da se to strano telo izvadi - objašnjava prof. Doder.

Pravu retkost kada su u pitanju progutani predmeti definitivno predstavlja čelični kuhinjski nož dugačak čak 36 centimetara, koji su doktori Urgentnog centra uspeli da izvuku iz organizma tridesetogodišnjeg mladića iz Beograda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Profesor Doder sa VMA objašnjava da se dijagnostika stranih tela koja u sebi imaju metal lakše može sprovesti rendgenološkim putem, a dijagnostika ostalih predmeta kada odu iz želuca prosto je nemoguća. Tada su najvažniji rezultati kliničke slike pacijenta i da li oni ukazuju na neke komplikacije.

- Ako se proceni da strano telo može proći pilorus (krajnji deo želuca ispred dvanaestopalačnog creva) do tankog creva, drugo mesto potencijalnog zaglavljivanja je prelazak tankog creva u debelo - bauhinijeva valvula. U slučaju da je procenjeno da strano telo može da prođe i taj rizični deo gastrointestinalnog trakta, pacijent ga može spontano eliminisati - priča prof. Doder.

Profesor Radoje Doder kaže da je posebno interesantno koliko je organizam prilagodljiv i kako najčešće nađe način da predmet prođe kroz čitav gastrointestinalni trakt a da ga ne ošteti, iako se može očekivati da ostane negde u tkivu. Takav je slučaj, recimo, sa iglom.

- Dok se strano telo nalazi u gornjem traktu, pre svega u želucu, endoskopska dijagnostika rešava sve probleme. Međutim kada je strani predmet u crevima, pacijent mora da bude pod konstantnim medicinskim nadzorom kako bi bilo utvrđeno da li će predmet proći prelaz tankog u debelo crevo, a onda se dalje očekuje spontana eliminacija - kaže prof. dr Doder.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading