Evo koji su uslovi za dobijanje uvećanog RODITELJSKOG DODATKA!

Autor: blic.rs

Vesti

20.03.2018

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene u Srbiji koje imaju veoma visoka primanja za srpske uslove od 1. jula neće moći da računaju na roditeljski dodatak, čije povećanje je u subotu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To se pre svega odnosi na buduće majke koje imaju mesečnu platu veću od 197.928 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
Za majke sa velikim platama nema dečijeg dodatka 

Od 1. jula stupa na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je usvojen krajem prošle godine, a u kojem su uslovi za dobijanje roditeljskog dodatka pooštreni za pojedine kategorije roditelja.

Naime, u članu 25 Zakona navodi se da roditeljski dodatak ne može da bude ostvaren ako majka ili otac deteta plaćaju godišnji porez na dohodak građana. Prema važećim propisima, taj porez su u ovom trenutku dužni da izmire oni koji su tokom godine zaradili više od 2.375.136 dinara, odnosno 197.928 dinara mesečno.

U novom zakonu piše i da roditeljski dodatak neće moći da bude ostvaren ako majka ili članovi zajedničkog domaćinstva plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30.000.000 dinara.

I nova verzija zakona će biti menjana

Ipak, i ta nova verzija zakona, koja još nije stupila na snagu, biće promenjena, upravo zbog odluke o uvećanju iznosa roditeljskog dodatka, ali i uslova za ostvarivanje tog prava. Nije isključeno da ta druga stavka koja se odnosi na porez na imovinu bude dodatno pooštrena.

Od Ministarstva rada i socijalne politike "Blic" nije uspeo da dobije konkretniji odgovor šta će sve u Zakonu biti promenjeno.

- Visina roditeljskog dodatka, kao i uslovi za ostvarivanje prava, biće utvrđeni kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Izrada teksta Nacrta zakona biće urađena u nakraćem roku i po utvrđenoj proceduri on će biti upućen Vladi radi potvrđivanja, a potom će biti prosleđen Narodnoj skupštini na usvajanje - rečeno je  u Ministarstvu rada.

Važi za svu decu rođenu ove godine

Kako saznajemo, na uvećani roditeljski dodatak moći će da računaju sve majke (osim pomenute dve kategorije) koje su rodile decu od 1. januara ove godine, ali će se ona isplaćivati od 1. jula.

Kako je obelodanio predsednik Aleksandar Vučić, za prvorođeno dete roditelji će dobiti jednokratno 100.000 dinara (sada 39.345 dinara), a veći mesečni iznos slediti i mama drugog deteta, koje će u naredne dve godine dobijati 10.000 dinara (sada 6.410 dinara).

Osetno će biti povećan roditeljski dodatak za treće dete, čijoj će majci u narednih 10 godina biti mesečno uplaćivano 12.000 dinara (sada 11.538 dinara tokom dve godine).

Najveće povećanje sledi roditeljima četvrtog deteta, koji će mesečno dobijati od države 8.000 dinara i to 10 godina od rođenja (sada 11.500 tokom dve godine).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading