(VIDEO) VOJVOĐANSKI KEC U RUKAVU: Tehnika farbanja jaja SLAMOM će vas oduševiti!

Autor:

Vesti

02.04.2018

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prava mala remek dela možete napraviti od slame kombinujući razne uskršnje motive. Od zeka preko pilića i floralnih motiva do korpica sa jajima i jagnjeta u zavisnosti od toga koliko ste kreativni i koliko vremena želite da utrošite, piše Yumama.

RepublikaFoto: facebook.com/bunjevackiradiotavankut
Oduševićete se!

U bogatijim porodicama Bunjevaca u prošlosti poklanjala su se jaja od porcelana i ukrašena zlatom, dok su oni malo siromašniji morali da se dovijaju na različite načine smišljajući jeftinije tehnike ukrašavanja. Tako je nastala jedna od najlepših tehnika, koja se pripisuje Bunjevcima, ukrašavanje jaja slamom.

Šta je potrebno?

Pored jaja koja ste već obarili i obojili po želji, biće vam potrebna i slama. Najkvalitetnije uzorci su od ječma i raži, ali poslužiće i pšenica.

Postupak ukrašavanja uskršnjih jaja slamom:

Slamku potopite u vodu i onda je isecite po dužini pa je tupim nožićem ispravljajte. Tračice oblikujte i seckajte u zavisnosti od motiva koji želite da dobijete i onda ih nalepite na jaje pomoću lepka.

Ako želite da dobijete slamu u više tonova, pored zlatno žute, potopite je u vodu i ostavite da prenoći, posle toga je iznesite na sunce da se osuši. Osušena slama menja boju i uz malo sreće možete dobiti varijacije od zelene, plave do ljubičaste... tonovi su jako nežni.

Ukrasne trake umesto slame:

Ukoliko ne možete da nađete slamu, za ovaj način ukrašavanja uskršnjih jaja možete koristiti itanke ukrasne trake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading