PAPRENE KAZNE ukoliko ne vežete pojas i NA ZADNJEM SEDIŠTU!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

03.04.2018

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saobraćajci već od prvog dana kreću u striktnu primenu novog, daleko oštrijeg zakona * Posebno upozoravaju na upotrebu pojasa, a naročito će kontrolisati one koji se ne vezuju na zadnjem sedištu.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Oprezno!

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja stupa na snagu danas, a u saobraćajnoj policiji najavljuju da će već od starta krenuti sa striktnom primenom daleko oštrijih kaznenih odredbi koje zakon predviđa!

Saobraćajci upozoravaju vozače da posebnu pažnju obrate na vezivanje sigurnosnih pojaseva i najavljuju da će naročito kontrolisati one koji se ne vezuju na zadnjem sedištu. Kazna za ovaj prekršaj od danas je 10.000 dinara, duplo više nego do sada.

Kako saznajemo u saobraćajnoj policiji, iako je prvi dan primene novog zakona, patrole neće gledati kroz prste vozačima.

- Saobraćajci će se striktno držati zakonskih odredbi, što znači da će one kazne koje su do juče pisali po starom zakonu, sada pisati po novom. Nisu planirane pojačane patrole, niti će one biti postavljane na neke posebne tačke. 

Jednostavno, radiće se kao i do sada, samo će sankcije za određene prekršaje biti daleko oštrije. I što je najvažnije, neće biti praštanja, niti gledanja kroz prste samo zato što je prvi dan, jer su vozači već dobro upoznati sa promenama - kaže naš sagovornik i dodaje na šta će saobraćajci na terenu posebno obraćati pažnju:

RepublikaFoto: pixabay.com

- Vezivanje sigurnosnih pojaseva je i dalje rak-rana kada je bezbednost na našim putevima u pitanju. Smatramo to posebno velikim problemom i upozoravamo vozače da ne pale auto a da se prethodno ne vežu. To važi i za njih, ali i za suvozače, a posebno za one na zadnjem sedištu, jer u Srbiji veoma mali broj putnika koji sede pozadi ima običaj da se veže. Sankcije za ovaj prekršaj po novom zakonu su 10.000 dinara, dakle 5.000 dinara više nego do sada.

Naš sagovornik iz Saobraćajne policije upozorava i da će se za veliki broj prekršaja od danas plaćati daleko veće kazne:

- Upotreba mobilnog tokom vožnje i nečitke i umrljane tablice sankcionisaće se sa po 10.000 dinara. Pooštrene su kazne i za prekoračenje brzine i vožnju u pijanom stanju. Međutim, važnije je napomenuti da je visina kazne za neke prekršaje smanjena.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Informer da je jedan od najčešćih uzroka stradanja u saobraćaju nevezivanje sigurnosnog pojasa. On objašnjava da u Srbiji najmanje 90 ljudi godišnje pogine jer nije bilo vezano, a da bi povećanje novčane kazne za ovaj prekršaj trebalo da smanji saobraćajne tragedije.

RepublikaFoto: youtube.com/INSIDER

- U većini saobraćajnih nesreća putnici bi ostali živi i bez težih povreda da su bili vezani. Posebno su u opasnosti oni koji ne koriste sigurnosne pojaseve na zadnjem sedištu, jer prilikom sudara direktno mogu da usmrte one koji sede napred. Zbog toga se oni nazivaju "ubice sa zadnjeg sedišta". Zato će i oni plaćati 10.000 dinara ukoliko nisu vezani - kaže Okanović.

On dodaje da su u novom zakonu sve kazne pooštrene isključivo zbog bezbednosti saobraćaja.

- Rigoroznije kazne za neprilagođenu brzinu, konzumiranje alkohola i upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje su veoma važne i verujem da će se njihovom primenom smanjiti broj poginulih. Ipak, ne smemo da zaboravimo da su nam potrebni i bolji putevi - kaže Okanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading