Inspekcija pojačano kontroliše meso, jaja i ribu pred praznike

Autor: Tanjug

Vesti

03.04.2018

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za vreme uskršnjih praznika, a usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovodiće vanredne kontrole svih mesta na kojima je u prometu hrana životinjskog porekla.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kontrola će se vršiti u 25 okruga Srbije, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda i potražnja, kažu iz Uprave za veterinu.

Što se tiče jaja koja se prodaju u objektima za promet na malo i zelenim pijacama, veterinarska inspekcija kontrolisaće poreklo, sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jaja, parametara bezbednosti hrane, uslove čuvanja, skladištenja i izlaganja prodaji, rokove upotrebe, kao i deklarisanje.

Iz Uprave za veterinu dodaju da je, za vreme 1.200 redovnih i vanrednih inspekcija tokom prvog tromesečja 2018. godine u objektima za promet na malo koji su rizični, utvrđeno 262 neusaglašenosti, doneto 257 rešenja za njihovo otklanjanje, kao i podneto 119 prijava nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane. 

U tom periodu je, zbog nebezbednosti hrane za potrošače, iz prometa isključeno i neškodljivo uništeno 1.345 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 706 litara mleka i proizvoda od mleka, 11.199 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 460 jaja i proizvoda od jaja.

Iz uprave apeluju na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana, da je propisno deklarisana, ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading