(FOTO) ŽURIM, RADNIK MI SE ZAGLAVIO U LIFTU: Vozači čudnim izgovorima pravdali svoje prekršaje

Autor:

Vesti

04.04.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa Srpskog telegrafa sa patrolom MUP kontrolisala vozače i uverila se da se nepoštovanje zakona ne prašta.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Radnik mi je zaglavljen u liftu, moram da žurim, možda je čovek klaustrofobičan, šta ja znam, pravdao se pred policajcima vozač audija i kumio ih da mu ne pišu kaznu za prekoračenje brzine. Kleo se i da je tek sad krenuo sa pumpe, te da, eto, nije stigao ni pojas da veže.

Rigoroznije mere koje su juče stupile na snagu i ozbiljno "lupile po džepovima" srpske vozače, mnoge su dozvale pameti, ali još uvek nisu sprečile pojedince da prave prekršaje.

NEMA PRAŠTANJA

Ekipa Srpskog telegrafa provela je dan sa policijskom patrolom i uverila se da su ozbiljnije novčane kazne već prvog dana primene dale rezultate. Gotovo svaki vozač i suvozač bili su uredno vezani jer bi u suprotnom iz svog novčanika morali da izdvoje 10.000 dinara. Stvar je, ipak, pomalo drugačija kada je o prekoračenju brzine reč.

Svakoga ko vozi brže od dozvoljenog policajci zaustavljaju i pišu kaznu. Niko nije pošteđen bez obzira na izgovor, marku automobila, izgled ili starost. A kako se moglo čuti, izgovora je bilo na pretek - od "kasnim na sastanak" do "čeka me devojka". Ipak, ništa od toga nije razlog da bi bilo ko bio pošteđen kazne koja prema novim izmenama iznosi 10.000 dinara.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

- Nisam znao da je ovde ograničenje 50. Nisam iz Beograda, pa zato - pravdao se saobraćajcima vozač džipa.

ZANELI SU SE

Oni "domaći" na pojedinim lokacijama u gradu već znaju gde mogu da očekuju policijsku patrolu, ali ima i onih koji zaborave ili se, kako kažu, zanesu.

- Ne mogu da verujem da ste me zaustavili. Znam da sam kriv, ali zaneo sam se. Put je bio čist i nisam obratio pažnju na brzinu kojom vozim. Da bar žurim, pa da znam zašto sam dobio kaznu - komentariše jedan od zaustavljenih Beograđana.

Iako vidno uznemiren, stariji gospodin nije ljut na policiju već na sebe, pa dodaje: "Šta da se radi, ko radi taj i greši", i sa osmehom otpozdravlja ekipu. Bilo je i onih koji su zaustavili vozilo samo da bi pružili ruku saobraćajcima i čestitali im na ozbiljnijim merama.

- Svaka čast, momci! I treba da kažnjavate, posebno one u alkoholisanom stanju. Nasilnoj vožnji po gradu treba već jednom da se stane na put - obratio se policajcima vozač Velimir Rogulić, koji se rukovao sa njima i poželeo da samo tako nastave.

I OVO SU PROMENE

1. Maksimalna količina alkohola smanjuje se sa 0,3 na 0,2, kazna se povećava sa 5.000 na 10.000 dinara

2. Nevezan pojas i razgovor mobilnim kazna sa 5.000 dinara skače na 10.000

3. Nasilnička vožnja zatvor od 30 do 60 dana, rad u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane vožnje

4. Za vožnju u naselju između 70 i 80 km/h kazna 10.000 dinara (umesto 6.000-20.000) i neće se oduzimati kazneni poeni i dozvola kao dosad

5. Preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora i zaprežnih vozila preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, više neće biti prekršaj jer utiče na stvaranje kolona i smanjuje bezbednost na putevima

6. Za mlade i neiskusne vozače važi nulta tolerancija na alkohol i telefoniranje, mogu da voze najviše tri osobe i auto snage motora do 80 kilovata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading