JUTRO OBLAČNO I SA PADAVINAMA, A POPODNE RAZVEDRAVANJE: Evo kakav petak je pred nama!

Autor:

Vesti

10.05.2024

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu će ujutru biti potpuno oblačno i suvo, a duži sunčani intervali očekuju se od sredine dana, a očekuju se temperature oko 21 stepen.

JUTRO OBLAČNO I SA PADAVINAMA, A POPODNE RAZVEDRAVANJE: Evo kakav petak je pred nama!

Foto: Tanjug/AP

Nevreme na ulicama Srbije

U Srbiji će u toku prepodneva biti oblačno, mestimično sa kišom, dok se od sredine dana očekuje smanjenje oblačnosti i duži sunčani intervali, osim na severu i severoistoku Vojvodine gde se uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, saopštio je danas Republički Hidrometeorološki Zavod.

Duvaće slab i umeren istočni i jugoistočni vetar, sa temperaturama od devet do 22 stepena.

Vreme u Beogradu

U Beogradu će ujutru biti potpuno oblačno i suvo, a duži sunčani intervali očekuju se od sredine dana, a očekuju se temperature oko 21 stepen.

 

Maj 2024. topliji od proseka sa prosečnom količinom padavina

Dodaje da treba računati da će maj biti topliji od proseka, da će imati pozitivno odstupanje temperature za bar 1 stepena, a da će količina padavina na kraju meseca ipak biti prosečna u većini mesta, od 60 do 90 litara po kvadratnom metru.

- S obzirom na to da je u prvoj dekadi meseca bilo padavina, istina da su bile neujednačene, u većini mesta trebalo bi da je već dostignuta mesečna norma padavina do kraja meseca – zaključuje Sovilj.

Najtopliji i najhladniji maj u istoriji merenja, prema podacima RHMZ

Najviša temperatura u maju - 19. maja 1996. godine izmereno je 34.9 stepeni Celzijusa

Najmanje izmerena temperatura u maju - 3. maja 1935. godine i iznosila je -1.4 stepena

Maksimalna dnevna količina padavina u maju u Beogradu registrovana je 15. maja 2014. godine, kada je palo 110 litara kiše po kvadratnom metru za samo jedan dan.

- To su količine koje smo imali širom zapadne i centralne Srbije, to su zaista ekstremne količine padavine. Te godine smo imali poplave – kaže Slobodan Sovilj.

April prekinuo niz rekordno toplih meseci

Prva polovina aprila 2024. bila je ekstremno topla, zatim je usledio period zahlađenja zbog čega se smatralo da neće biti rekordno topao.

- April 2024. se očekivano našao u vrhu najtoplijih meseca i on je četvrti najtopliji u istoriji merenja. Prvi najtopliji je bio 2018. godine. Padavine su u aprilu bile ispod proseka u većim delu Bačke, Srema, zapadne Srbije, Beograda, u ostalim krajevima je bila normalna količina padavina, ali smo ipak malo prekinuli niz najtoplijih meseci – kaže meteorolog Sovilj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading